Podcastrecensiede laatste dans

‘De laatste dans’ is een verslavend raadsel over de dood, of verdwijning, van de terminaal zieke Uwe ★★★★☆

Anna van Leeuwen
null Beeld

In januari 2013 nodigde Uwe zijn vrienden uit om samen te komen in zijn stamkroeg in Roermond. Die avond stapte hij achter de bar, pakte een microfoon en begon een toespraak: ‘Ik zie de spanning in jullie ogen. Wat gaat hij zeggen?’ Wat hij ging zeggen was, kort samengevat: ik heb terminale longkanker, ik ga een paar weken naar de Canarische eilanden en dan naar Duitsland om te sterven bij mijn familie. En hij zei: ‘Ik voel me bevoorrecht bewust bij mijn eigen afscheid aanwezig te zijn.’

Bam, de hele kroeg in tranen. Tragisch. Maar barvrouw Resi, destijds close met Uwe, kan zeven jaar later alleen maar op hem schelden: ‘Ik vind hem gewoon een lul.’ Zo is te horen in de spannende podcast De laatste dans van muzikant, schrijver en journalist Frans Pollux. Wat Uwe zo’n ‘lul’ maakt: het heeft er alle schijn van dat hij nog leeft. Maar in Roermond, in de kroeg waar hij jarenlang elke dag kwam, hebben ze hem na die avond in 2013 niet teruggezien. Het lijkt alsof zijn tranentrekkende speech een toneelstukje was. Maar waarom toch?

Pollux zoekt in deze podcast naar antwoorden. Hij heeft zelf iets te maken met dit verhaal, zo legt hij uit. Pollux heeft (met de band Neet Oét Lottum ) liedjes gemaakt in Limburgs dialect, de bekendste is Hald mich ’s vas, over afscheid nemen. Erg geschikt voor Limburgse begrafenissen en het staat ook al jaren in de top 2000. Maar Resi kan het niet meer aanhoren, ze noemt het ‘verschrikkelijk’. Want die laatste avond met Uwe danste ze met hem op dat liedje.

De podcastmaker is ook gefascineerd door Uwes verdwijning omdat hij er zelf weleens van droomt te verdwijnen. Die bekentenis maakt hem een sympathieke verteller, net als zijn hardop uitgesproken twijfel of hij het recht heeft zo in iemands privéleven te graven. Hij graaft eerst namens Resi en haar stamgasten, uiteindelijk namens zichzelf en zijn luisteraars. Want hij maakt zijn obsessie zo invoelbaar, besmettelijk, dat je vanzelf verslaafd raakt aan het raadsel Uwe. De laatste dans bestaat uit zeven afleveringen, waarvan sinds 5 juni vier te beluisteren zijn. De vierde aflevering eindigde met een cliffhanger van jewelste. Deel vijf en zes volgen aanstaande vrijdag. Gauw meeluisteren dus.

NTR: De Laatste Dans
★★★★☆
Te beluisteren via o.m. NPO Radio 1 en Spotify.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden