NIEUWSKUNSTKOOP

De KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds blijft toch bestaan

Opluchting bij galeriehouders, kunstenaars en verzamelaars: de KunstKoop blijft toch bestaan. Via deze regeling kunnen particulieren een schilderij, foto, beeld of videowerk aanschaffen met een renteloze lening. Na het vertrek van ABN Amro gaat het Mondriaan Fonds samenwerken met kredietverstrekker Santander Consumer Finance Benelux.

Opbouw van een kunstbeurs in Amsterdam. Beeld ANP
Opbouw van een kunstbeurs in Amsterdam.Beeld ANP

Vorig jaar werd het einde aangekondigd van de KunstKoop. ABN Amro stopte met de kredieten, omdat de regeling ‘niet meer in het beleid’ paste. Het Mondriaan Fonds zei destijds dat de zoektocht naar een andere bank nog geen resultaat had opgeleverd.

Dat leidde tot grote onrust onder galeriehouders, die vreesden dat hun omzet fors zou teruglopen. Sinds de introductie in 1997 hebben meer dan 50 duizend particuliere kunstliefhebbers gebruik gemaakt van de KunstKoop-regeling. Ze kochten voor ruim 166 miljoen euro aan kunstwerken. Voor veel kopers is de renteloze lening een laatste zetje om een kunstwerk aan te schaffen. Het Mondriaan Fonds betaalt de verschuldigde rente namens de koper.

Een nieuwe impuls

Galeries klaagden dat het Mondriaan Fonds te weinig had gedaan om de regeling te redden. Dat is nu op de valreep gelukt. ‘Ik ben trots dat ons team het hoofd koel heeft gehouden’, zegt Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds. ‘Het resultaat is een nieuwe financiële partner en een nieuw digitaal jasje dat de KunstKoop nog toegankelijker maakt.’ De nieuwe geldverstrekker, Santander Consumer Finance Benelux, maakt deel uit van de Santander Groep in Spanje. In de Benelux richt het bedrijf zich vooral op consumptieve kredieten.

‘Dit is goed nieuws voor kopers, kunstenaars en galeriehouders’, zegt Christian Ouwens, voorzitter van de Nederlandse Galerie Associatie. ‘De regeling is zowel populair bij mensen die voor het eerst een kunstwerk kopen als bij trouwe verzamelaars. De KunstKoop maakt het voor galeries gemakkelijker om met klanten over geld te praten. Het maakt de aanschaf van een kunstwerk eenvoudiger en leuker.’

De KunstKoop geldt voor niet eerder verhandelde kunstwerken die na 1945 zijn gemaakt door nog levende kunstenaars uit Nederland, verkocht bij een van de 120 bij KunstKoop aangesloten galeries. Minstens 10 procent van de aanschafprijs moet de koper aanbetalen, het restant kan worden voldaan in rentevrije aanbetalingen. De lening bedraagt maximaal 7.500 euro per kunstwerk.

Lees verder: waar let een verzamelaar op?

Je pikt ze er zo uit, de verzamelaars die op een kunstbeurs of in een galerie op het punt staan toe te slaan. Ze sluiten zich af van het gezellige ­gekeuvel om zich heen. Ze draaien ­bedachtzaam om het object van hun begeerte – ze nemen afstand, komen weer dichterbij. Vier verzamelaars over hun passie.

Waar te beginnen als je een schilderij, een tekening, een foto of een beeld wil kopen? De drempel is hoog als je nooit eerder een galerie bent binnengelopen. Op een kunstbeurs ziet menigeen door de bomen het bos niet meer. En hoe kom je te weten wat het moet kosten? Gallery Viewer haalt koudwatervrees weg bij kunstkopers (en verklapt de prijs).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden