PodcastrecensieDe Krokante Leesmap

De Krokante Leesmap laat je hardop lachen om geouwehoer en daar is niks mis mee (4 sterren)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: De Krokante Leesmap.

Podcast De Krokante Leesmap Beeld
Podcast De Krokante Leesmap

De Krokante Leesmap, door Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries. Van BNNVara, NPO Radio 1. Via onder meer iTunes en op NPO Radio 1.

Je zou kunnen denken dat De Krokante Leesmap een podcast over tijdschriften is. ‘Op geheel eigen wijze nemen Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de bladen door’, is immers de belofte. ‘Wat is de moeite van het lezen waard, en wat kun je gerust links laten liggen?’

En ja, de NRC-columnist, de 3FM-producer en De Nieuws BV-presentator annex winnaar van De Slimste Mens komen om de week tezamen om voor NPO Radio 1 drie door hen meegebrachte magazines onder de loep te nemen. Ze bespreken het ‘krokantste’ artikel uit het blad van hun keuze en verdelen ieder tien punten over de andere twee, waarna degene met de krokantste inbreng niks wint.

In de 16de aflevering (2 november, vrijdag volgt nummer 17) heeft Marcel van Roosmalen het over Aan de Keukentafel, een uitgave van supermarkt Coop. Niet lezenswaardig natuurlijk, wel vóórlezenswaardig. Gortdroog draagt hij voor uit een rubriek waarin trouwe Coop-klanten over hun favoriete huismerkproduct vertellen: ‘Het favoriete ijs van Kees de Vlasakker, 69 jaar.’ Hardop lachen.

Ze zeggen er heus weleens wat zinnigs over hoor, maar geen mens luistert naar De Krokante Leesmap om te weten te komen wat lekker leesvoer is, en wat slappe hap. De tweewekelijkse vergadering is één groot wat-verder-ter-tafel-komtfeest. Dus wanneer Van Roosmalen klaar is met een anekdote over zijn weekend vol Coop-bezoekjes in Velp, begint Roelof de Vries een tirade over zijn teleurstellende ervaringen met de supermarktgeste waarbij de vierde in de rij zijn boodschappen gratis krijg.

En voor je het weet gaat het weer over een date van Noortje Veldhuizen. Of over de diarree van een van de katten die Van Roosmalen ooit in zijn leven had. Over zijn oude moeder, die ook veelvuldig in zijn columns figureert en begin oktober door De Krokante Leesmap werd gebeld als abonnee van Plus Magazine. ‘Bedoeld voor mensen op leeftijd, en die worden vriendelijk naar het einde begeleid, door de Plus’, aldus haar zoon. Hardop lachen.

De troef van de podcast is de dynamiek van het drietal, dat elkaar voortdurend in de rede valt, uitlacht en uitzucht. Veldhuizen is de hondsbrutale corpsmeid van voor in de 20 (met een raspende stem die hoort bij een kater die nooit echt overgaat). Marcel van Roosmalen is de cynische bejaarde van 50. Roelof de Vries is afwisselend hun susser en uitdager.

Is er dan niks mis mee? Nou ja, soms is het echt flauw. Vast veel te veel van het flauwe, naar de smaak van sommigen. Voor de rest: nee, er is niks mis mee te luisteren naar het geouwehoer van drie mensen die de kunst van het ouwehoeren zo goed verstaan. Gelukkig zijn er genoeg tijdschriften om nog jaren zo door te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden