BladLibelle (85 jaar)

De koningin van de vrouwenbladen (85) viert het leven: geen spoor van cynisme

Cover van Libelle. Beeld
Cover van Libelle.

Wat is lezenswaardig deze week? In Libelle (85) wordt nog steeds niet getobt.

Paul Onkenhout

Oplagefreak Piet Bakker, voormalig lector Crossmedia & Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, presenteerde deze week de jaarcijfers van de tijdschriften. Het was helaas weer geen vrolijke kost, op svdj.nl.

In vergelijking met 2017 verloren de opiniebladen, omroepbladen, vrouwenbladen en roddelbladen in 2018 meer dan 5 procent van hun oplage. Sinds de eeuwwisseling gaat het al mis. De grootste klappen zijn gevallen in de grootste sector, die van de omroepbladen en de vrouwenbladen: min 60 procent van de betaalde oplage.

De oplage van de vrouwenbladen daalde sinds 2008 van 1,2 miljoen naar minder dan 600 duizend. De koningin is nog steeds Libelle. De gouden jaren zijn allang voorbij, maar de oplage is nog steeds indrukwekkend, ongeveer 260 duizend, ruim 100 duizend meer dan de grootste en eeuwige concurrent Margriet.

Het blije levensgevoel is gebleven, blijkt uit de manier waarop Libelle de 85ste verjaardag viert. Voor de gelegenheid werd de vaste covertekst ‘Elke week een feestje’ aangepast. ‘Vier het leven’, is de goede raad ditmaal. Elke vorm van cynisme is Libelle vreemd, het blad barst nog steeds van de monterheid en er wordt niet getobd.

Hoofdredacteur Hilmar Mulder (‘Ze is getrouwd en heeft twee zonen en een hond’) schrijft in haar voorwoord over een ‘prachtleeftijd, in volle gezondheid bereikt’. En: ‘Tijd dus om stil te staan bij de mooie dingen om ons heen, bij alles wat goed gaat, en vooral om te blijven genieten van bijzondere momenten.’

De lezeressen krijgen een remake cadeau van de eerste Libelle, uit 1934. Leuk idee, met lol uitgevoerd. Het covermodel dat met bloemen en een hondje poseert is deze keer Edsilia Rombley, een ode aan een Franse topkapper is vervangen door een interview met de bekende hairstylist Rob Peetoom en in plaats van een damesonderbroek is er nu een breipatroon afgedrukt van een vest.

Het hart van het jubileumnummer, 25 pagina’s, wordt gevormd door een grote enquête. Aan het onderzoek ‘85 jaar vrouwen in Nederland’ deden 5.550 vrouwen van 19 tot 91 jaar mee. Samenvatten is ondoenlijk. Er moet worden volstaan met het noemen van de vrouwen die de lezeressen het meest inspireren: Linda de Mol, Isa Hoes, Eva Jinek en Anita Witzier. Op één staat Erica Terpstra. Ook dat is Libelle.

Een horoscoop, tekeningen van Marjolein Bastin, de strip Jan, Jans en de kinderen: de herkenningspunten zijn al decennialang hetzelfde. Libelle is groot gebleven door zichzelf te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden