De kok

Liefdeseten

Jan Luijten

De boeken van Martin Suter (1948) prijken geregeld op bestsellerlijsten en wie zijn onlangs in het Nederlands verschenen De kok leest, begrijpt waarom. Het lot van Tamil-asielzoekers in Zwitserland, de burgeroorlog in Sri Lanka, illegale wapenhandel en callgirls vormen de ingrediënten waaruit Suter een onderhoudende roman heeft samengesteld.

Het verhaal draait om Maravan, een jonge Tamil met een passie voor koken, die zich in Zürich zorgen maakt over zijn familie in het door burgeroorlog verscheurde Sri Lanka. In zijn keuken mengt hij kruiden om de geur van zijn jeugd op te roepen, die vooral de geur was van de keuken van zijn oudtante Nangay. Deze heeft hem niet alleen het ayurvedische koken geleerd, maar ook hoe lustopwekkende gerechten te bereiden. Daarop heeft Maravan zijn moleculaire koken gebaseerd.

Hij maakt deze gerechten voor Andrea, een Zwitserse schoonheid met een lesbische natuur, die na het eten onmiddellijk met hem in bed duikt. Na deze voor haar ongewone ervaring en de ontdekking dat haar hartstocht door de gerechten was gewekt, stichten beiden een cateringbedrijfje. De eerste klanten van Love Food zijn echtparen die een sekstherapie volgen. De maaltijden worden een succes en al spoedig melden zich ook andere stelletjes, mannen met hun minnaressen en zakenlieden met callgirls.

Maravan wil dat liever niet. Hij wil geen sekskok worden. Hij heeft echter geld nodig; voor zijn familie in Sri Lanka en om te voorkomen dat de Tamil Tigers zijn neefje opofferen in hun oorlog.

Een belangrijk personage in de roman is de bedrijfsadviseur Dalmann. Hij is betrokken bij de export van afgedankte Zwitserse wapens, die via een omweg terechtkomen bij het Sri Lankaanse leger en de Tamil Tigers. De wegen van Love Food en Dalmann kruisen elkaar. Op dat kruispunt zal Maravan zijn laatste liefdesmaaltijd bereiden.

Wie na het lezen van de roman nieuwsgierig is geworden naar Maravans recepten, vindt die op de laatste pagina's. Het 'love menu' is dus binnen ieders bereik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden