De koffer in

Welke boeken gaan er volgens presentator Andries Knevel (62) beter wel mee op vakantie, en welke juist niet?

Beeld ANP

Wat is hét boek van dit moment?
Dat is Mijn beloofde land van Ari Shavit, verslaggever en politiek columnist bij de links georiënteerde Israëlische krant Haaretz. Hij is tegen de bezetting van de Westbank, maar noemt Hamas tegelijkertijd fascisten. Zijn grootvaders waren betrokken bij de stichting van de staat Israël. Shavit is een soort Israëlische Geert Mak. Hij beschrijft de geschiedenis vanuit zijn persoonlijke context.

Wat is het meest overschatte boek?
Wij zijn ons brein van Dick Swaab. Op een gegeven moment zei iedereen dat-ie het op zijn nachtkastje had staan. Ik vraag me af hoeveel mensen het ook werkelijk uitgelezen hebben. Halverwege wordt het zo ingewikkeld, komen zo veel technisch-wetenschappelijke termen langs, dat ik er niets meer van begreep en ben afgehaakt. Dat kan aan mijn beperkte intellect liggen, maar ik heb zo mijn twijfels.

Wat heeft u deze vakantie gelezen?
De Officier van Robert Harris, een literaire thriller over de Dreyfusaffaire. Daarbij werd een onschuldige Joodse officier zes jaar opgesloten op Duivelseiland. Harris beschrijft het enorme antisemitisme bij zowel het Franse volk als het Franse leger eind 19de eeuw. Een spannend en aangrijpend boek, dat leest als een trein.

Welk boek herleest u vaak?
Beroepsmatig herlees ik sommige theologische werken. De voornaamste is Christelijk geloof van H. Berkhof. Deze man plaatst het christelijke geloof op onovertroffen wijze in de context van de cultuur waarin wij leven.

Welke essaybundel raadt u aan?
Waarom komt u ons hinderen van Willem Jan Otten. Hij is in staat taal te geven aan het christelijk geloof die inspirerend en ontroerend tegelijk is.

Welk boek is onderschat?
Ik doe Achtendertig nachten van Janne IJmker zo vaak mogelijk cadeau. Een historische roman die me echt bij de strot greep. Het is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in het Drenthe van de 18de eeuw. IJmker emotioneert de lezer, zonder dat er ooit sprake is van effectbejag. Ze schrijft literatuur van hoog niveau.

Wat is de beste klassieker?
De gebroeders Karamazov van Fjodor Dostojevski. Zijn door misère getroffen personages zijn herkenbaar. Ze bedriegen op achterbakse wijze, zijn uit op eigen gewin en negeren als het ze uitkomt hun geweten. Dat soort zaken kende Dostojevski uit zijn eigen binnenste, denk ik.

Andries Knevel (1952) is theoloog, schrijver en presentator (van Knevel en Van den Brink) bij de EO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden