PodcastrecensieToen was ik 12

De kinderpodcast Toen was ik 12 is voor iedereen een feest om te luisteren ★★★★★

De podcast vertelt het verhaal van volwassenen die op 12-jarige leeftijd de Nederlandse geschiedenis in zijn gerold.

Stan Putman
null Beeld KRO NCRV
Beeld KRO NCRV

Toen Pamela 12 was ging ze graag van de grote glijbaan onder het station. Raya moest op het laatste moment nog een cadeautje voor Moederdag kopen. Geert hoorde in het kringgesprek hoe een klasgenootje in het weekend de dierentuin bezocht. En Sandra was verliefd op Bas – niet op Henny of Ernst zoals al haar klasgenoten.

Maar er gebeurde meer toen deze kinderen 12 waren. Zo stortte er een vliegtuig neer op de flat waar Pamela met een vriendinnetje had afgesproken. Vlak bij het huis van Raya ontplofte een vuurwerkfabriek. Geerts kringgesprek werd ruw onderbroken door een Molukker met een geweer. En Sandra bezocht het allerlaatste concert van de grootste popgroep die Nederland ooit heeft gekend.

Deze inmiddels volwassen kinderen zijn de hoofdpersonages in Toen was ik 12, een podcast van kinderwetenschapsprogramma Willem Wever. Het idee van het programma is simpel: toen zij 12 waren, zijn ze onbewust de Nederlandse geschiedenis ingewandeld. In de aflevering vertellen ze erover, aangekleed met geluidsfragmenten en een voice-over.

Toen was ik 12

★★★★★

Geschiedenis
Door Willem Wever en KRONCRV

De makers kiezen niet voor de vrolijkste onderwerpen. Zo vertelt Geert over de vier dagen dat zijn school gegijzeld werd door een groep Molukkers. De (jonge) luisteraars leren over de gijzeling zelf en de geschiedenis van de Molukkers en Nederland. Daarbij is er speciaal oog voor kinderlijke details: ‘Ik heb frikadellen gehad. Die horen recht te zijn, wij hebben ze slap gehad. Patat hoort recht te zijn, die was zo vochtig en zo vies, het was gewoon niet meer te eten.’

De podcast is wel erg eng. Geert beschrijft bijvoorbeeld over gijzelnemers die hun ongeladen pistolen op hem richten. Geheel terecht klinkt voorafgaand aan de aflevering daarom een waarschuwing: ‘Misschien is het een goed idee om dit samen met je ouders of iemand anders te beluisteren.’

Tussen de vier afleveringen zit ook een lichter onderwerp: het einde van Doe Maar, gezien door de ogen van fan Sandra. De aflevering klinkt geweldig: je hoort (natuurlijk) de liedjes van Doe Maar, maar ook het geklik van de cassettespeler, de gillende meisjesmassa's en fragmenten uit de journaaluitzendingen van de gewraakte dag. Misschien is de aflevering zelfs leuker voor papa, mama, opa, oppas of kinderloze luisteraar, dan voor een luisterend kind, aangezien je nostalgieknobbel flink wordt gekieteld.

Er zijn weinig Nederlandse podcasts voor kinderen, maar Toen was ik 12 is zeker een van de leukste. De korte serie is ideaal om bijvoorbeeld met het hele gezin in de auto te luisteren, zodat je daarna nog door kan praten. En, geheel in de traditie van de betere kindertelevisie, is de podcast ook erg leuk als er geen kinderen op de achterbank zitten.

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Bekijk ons recensie-overzicht hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden