De kinderen van Juf Kiet, Ciske de Rat en Ronald Snijders

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een docu over een fantastische juf tot een smakelijke show over angst.

Patrick van den HanenbergKevin TomaJoris HenquetPauline Kleijer en Berend Jan Bockting
null Beeld
Beeld

1 Documentaire

De kinderen van juf Kiet. Regie Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster.

Kiet Engels, nuchter en rechtvaardig, is juf van een instroomklas voor vluchtelingenkinderen in Hapert. Vaak ontvangt ze nieuwe kinderen, die nog geen woord Nederlands spreken en vaak het nodige hebben meegemaakt. Documentairemakers Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster (Niet zonder jou, Wakker in een boze droom) filmden een jaar lang in haar klas en maakten een prachtig, geestig en aandoenlijk portret van de kinderen en hun topjuf.

Documentaire

De kinderen van juf Kiet

2 Musical

Ciske de Rat - De Musical, t/m 9 juli.

Het is een magisch moment wanneer Danny de Munk en Silver Metz als de volwassen en jonge Ciske de Rat aan het eind van de eerste akte in een smalle bundel licht gaan staan en de klassieker Ik voel me zo verdomd alleen zingen in duetvorm. Er valt sowieso veel te genieten in deze vroege revival van familiemusical Ciske de Rat, die na de eerste tour in de jaren 2007-2009 nu door regisseur Paul Eenens verder is geperfectioneerd.

Musical

Ciske de Rat

3 Film

Shadow World. Regie Johan Grimonprez.

'Ik wil in de werkelijke wereld leven,' zegt iemand in Shadow World. 'Die van liefde en generositeit.' De realiteit is er eerder een van permanente, door de wapenindustrie voortgedreven oorlogvoering, toont videokunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez. Shadow World is een messcherp docu-essay naar Andrew Feinsteins gelijknamige boek (2011), dat je door de draaikolk van onthutsende interviews en archiefbeelden naar adem doet happen.

Film

Shadiw World

4 Film

Layla M. Regie Mijke de Jong.

Een jonge Amsterdamse van Marokkaanse ouders heeft zich nooit écht thuis gevoeld op de plek waar ze is geboren - in treffende scènes tonen de makers hoe dat gevoel kan leiden tot radicalisering. Layla M. doet precies wat je hoopt van een film die in de titel verwijst naar een afgekorte naam in een angstaanjagende krantenkop: hij zoekt en vindt het complexe mensenleven dat daarachter ligt.

Film

Layla M,

5 Cabaret

Ronald Snijders: Welke Show, t/m 29 april.

De voorliefde van komiek Ronald Snijders voor het absurdisme is groot, héél groot. In zijn feestelijke nieuwe voorstelling, die is aangekleed als een onemanshow à la Toon Hermans, gaat niets zoals je zou verwachten. Snijders' verhalen nemen keer op keer onverwachte wendingen. Zijn liedjes hebben verkeerde klemtonen en/of rijmen net niet zoals het zou horen. Slappe lach verzekerd.

Cabaret

Ronald Snijders: Welke Show

6 Theater

Patrick Nederkoorn: Het komt nu wel heel dichtbij. Tournee t/m 22 april.

De AIVD zal best nuttig zijn. Maar de spastische manier waarop vier vrienden worden aangepakt die een onschuldig filmpje opnemen met het gebouw van de AIVD als decor is lachwekkend. Patrick Nederkoorn vertelt smakelijk over de angst die door het land gaat en haalt in een moeite door stevig uit naar zijn christelijke milieu, waar ook angst voor het vreemde overheerst.

Theater

Patrick Nederkoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden