De kijkgenotverhogendste audiotours

Het katern V is jarig en wordt deze maand vijf jaar. Starend in de verjaarskaarsjes vroegen we ons af: waar staan we nu? Met de cultuur in de breedste zin des woords, al die jaren ons onderwerp? Een wilde mix aan hoogtepunten: wat vond V het beste/mooiste/grappigste van de afgelopen vijf jaar?

Stefan Kuiper
Hermitage aan de Amstel. Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskant
Hermitage aan de Amstel.Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskant

Waarschijnlijk de leukste audiotour ooit, de Barbicans Martian Museum of Terrestrial Art-tour (een audiotour als een natuurdocumentaire), dateert al weer van 2008, maar de Britten liepen voor; bij ons nam het fenomeen pas de laatste vijf jaar een hoge vlucht. In die periode zag je zulke tours veranderen van vehikels voor feitelijke, vaak nogal dorre vertellingen in een podium voor verhalen, poëzie, satire. Gelijk daarmee ontstond ook een nieuw type kunstliefhebber: de kwieke, met oordoppen uitgeruste museumbezoeker die kunst kijkt - met de ogen stijf dicht.

Amsterdam Museum / Hans Aarsman

Een tour staat of valt natuurlijk bij het observatie-vermogen van de gids. Daarom was het geen gekke keuze van het Amsterdam Museum om zijn schutters-galerij in de Hermitage aan de Amstel te laten toelichten door Volkskrant-fotodetective Hans Aarsman. Eerste zin: 'Welkom bij de audiotour van Hans Aarsman. Ik ben Hans Aarsman zelf, dus dat zit al helemaal goed.'

Allard Pierson Museum / Sander van de Pavert

Over de kwaliteit van het tweede DWDD-pop-upmuseum viel te twisten, maar dat zaaltje van Het Mauritshuis was geslaagd. Daar werden portretten van notabelen uit het Haagse onderworpen aan de eigenzinnige blik van onze eiguh Koning Willie. Ongein, maar geslaagde ongein.

Stedelijk Museum / Blikopeners

Zo'n beetje elk museum heeft tegenwoordig een audiotour voor kinderen in huis; een tour gemaakt dóór kinderen is zeldzamer. De Blikopeners van Het Stedelijk Museum - weliswaar geen kinderen, maar toch nog behoorlijk piep - maakten wél zo'n tour en direct een heel fijne.

Hermitage Aan De Amstel / Dj Van Rosenthal De La Vegaz

Een audiotour hoeft niet te bestaan uit gesproken taal. Het kan ook muziek zijn. De tour bij de Spaanse Meesters-tentoonstelling in de Hermitage bood zo'n muzikale aanvulling. Een mooie mix van Spaanse en Moorse 17de eeuwse muziek geselecteerd door Dj Van Rosenthal.

Kröller-Müller / Nico Dijkshoorn

Bekende mensen zijn het paardenmiddel voor iedere pr- en educatie-afdeling en dus verschenen er de laatste jaren nogal wat tours waarin zo'n bekend mens zich boog over een kunstwerk. Dat was lang niet altijd even boeiend, maar bij Nico Dijkshoorn vaak wel. In zijn Kröller-Müllertour liet hij de Amsterdamse patjepeeër Kuitje Ruwiel ('liefhebber van haring') losgaan op een uiltje van Picasso. Daar zou je best nog een paar afleveringen van willen horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden