Review

De Kift weet precies hoe een zaal West-Friezen te ontdooien

Fanfarepunkband De Kift weet wel hoe je een zaal vol stuurse West-Friezen ontdooit. Het vuur bij De Kift laaide ouderwets op. Iedereen leek elk instrument te bespelen.

Menno Pot
De Kift Beeld
De KiftBeeld

De opening van het optreden van De Kift in Hét Postkantoor, cultureel centrum te Bovenkarspel, was als een scène uit een Alex van Warmerdam-film. Aan de ene kant van de ruimte: De Kift, het Zaanse fanfarepunkcollectief, als een speer uit de startblokken. Raspende gitaarriff van Pim Heijne, schetterend koper en een gescandeerde oproep (in openingslied Bal) tot 'feesten, feesten, feestuuuhh!'. Tegenover hen, gelijkvloers: een paar dozijn West-Friezen, armen over elkaar, nog niet ontdooid, een menselijke muur van vriendelijke stuursheid. Kopjes en schotels op tafel. De geur van verse koffie.

Ongemakkelijk? Nee hoor, want iedereen had er zin in. Er volgde een puike avond en de setting past wel bij De Kift, dat enerzijds punk is en muzikaal uitwaaiert naar hoeken van de (Oost-)Europese muziektraditie waar zich zelden een popmuzikant vertoont, maar anderzijds zo Hollands is als hutspot.

De Kift (****), pop.
16/12, Hét Postkantoor, Bovenkarspel.
Herhaling: 21/12 Tivoli De Helling, Utrecht. Tournee.

Familiebedrijf

In 2018 bestaat De Kift dertig jaar. De clubtournee werkt toe naar het jubileum en heeft het nieuwe studioalbum Bal (een revanche na het mindere Bidonville uit 2014) als fundament. De Kift past even goed bij het Groningse punkhol Vera als bij een knus dorpscentrum in Bovenkarspel. In elke setting dringt zich een ander aspect op de voorgrond. Hier zijn dat de teksten: mooie, beeldende zinnen, door frontman Ferry Heijne opgeduikeld in werk van Baudelaire, Boelgakov of Kerouac en bewerkt tot 'Kiftiaans' Nederlands, gedeclameerd in zangerig Zaans, prima verstaanbaar.

De Kift is nog altijd een familiebedrijf. Ferry Heijne voorop, broer Marco die op de achtergrond steeds weer een ander instrument oppakt, neef Pim, meestal op gitaar. Maar tussen de oudgedienden stroomt vers bloed, zeker als je ze een tijdje niet hebt gezien. Vader Jan (85) is afgezwaaid na een hersenbloeding, moeder An (uitbater van de kraam met 'handel') doet het rustiger aan. Dertig jaar De Kift is ook een liefdevolle familievertelling over de verstrijkende tijd.

Het huidige gezelschap telt vier vrouwen, onder wie twee Vlaamsen: Lot Vandekeybus en Roos Janssens stapten naar voren om de prachtige toegift Beguine te zingen. Hoezo Zaans? Tegen die tijd was het vuur bij De Kift ouderwets opgelaaid, leek iedereen elk instrument te bespelen en keerde het 'feesten, feesten, feestuuuhh!' terug als reprise. Feesten zullen ze, in Paradiso en Vera. In Bovenkarspel bleef het bij lachende gezichten en dankbaar applaus: andere uitingsvormen van dezelfde dankbaarheid.

De koffiekopjes waren inmiddels opgehaald. Tijd voor een bitterbal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden