Review

De karakterman is prietpraat voor mannen

Boek non-fictie - Stephan van Duin & Jop de Vrieze

De Karakterman biedt prietpraat uit de populairwetenschappelijke literatuur, gecombineerd met de levenslessen die we al jaren kunnen lezen in damesbladen.

Kapperszaak Schorem Haarsnijder en Barbier in Rotterdam. Beeld anp

De man heeft een probleem, beweren Stephan van Duin en Jop de Vrieze. Hij wordt van alle kanten door de vrouw ingehaald. Klassieke mannelijke waarden zijn waardeloos geworden. De man moest ooit doelgericht zijn, geen flauwekul, lekker competitief, een tikje dominant en vooral: zelfstandig. Daarop zit niemand nog te wachten. Gelukkig maar, want die eigenschappen zijn zelfs schadelijk. Mannen, waarschuwen de auteurs, zijn daardoor vaker depressief, vaker verslaafd en ze kunnen niet omgaan met hun gevoelens. Het wordt tijd voor een ander mannelijk ideaalbeeld. Tijd voor de 'karakterman'. De man die op basis van zijn eigen voor- en afkeuren zijn beslissingen neemt en zo zijn eigen levensstijl bepaalt. Een 'karakter' wordt. Dit boek moet de basis aandragen voor het nemen van verantwoorde beslissingen. 'Wetenschappelijk verantwoord', staat op de cover vermeld.

De Karakterman (non-fictie) Door: Stephan van Duin, Jop de Vrieze. Bruna, 340 pagina's; euro 19,95

Vervolgens krijgen we hoofdstukjes over 'Slaap en ritme' (ga op tijd naar bed!), over 'Lichaam en beweging' (niet overdrijven!), over 'Eten en drinken' (voorzichtig met de zoutpot!) en natuurlijk 'Lust en liefde'. (Het belangrijkste onderwerp, kleding, ontbreekt.) In 'Lust en liefde' krijgt de man tips als: porno kijken is niet erg op zijn tijd. En dat alles versierd met 'handige' lijstjes, 'informatieve' kadertjes (het verschil tussen rood vlees en wit vlees, familiereünies - wel of niet?) en dialoogjes als voorbeeldjes van een goed gesprek, zo lijkt het. Ook al iets waar mannen aan moeten wennen.

Kortom, De Karakterman biedt prietpraat uit de populairwetenschappelijke literatuur, gecombineerd met de levenslessen die we al jaren kunnen lezen in damesbladen. Een boek, kortom, zonder nut of noodzaak. Echt niks voor mannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.