De Vijfde BealteHarry Bioletti

De kapper uit Penny Lane is de Vijfde Beatle

In Penny Lane, there is a barber showing photographs
Of every head he’s had the pleasure to know
(Uit: Penny Lane, 1967)

'In Penny Lane, there is a barber showing photographs'. De kapperszaak van Vijfde Beatle Harry Bioletti.  Beeld Harry Bioletti.
'In Penny Lane, there is a barber showing photographs'. De kapperszaak van Vijfde Beatle Harry Bioletti.Beeld Harry Bioletti.

Omdat de foto’s in de etalage van zijn kapsalon worden bezongen in de eerste regels van Penny Lane, is Harry Bioletti de Vijfde Beatle. De foto’s waren reclamemateriaal, geen hoofden van wie hij het genoegen had ze te leren kennen. Dat was een verzinsel van Paul McCartney, een Beatleseske verdraaiing van de werkelijkheid.

Nog schokkender wellicht is dat ‘gentlemen hairdresser’ Bioletti in Liverpool niet was gevestigd in Penny Lane, maar iets verderop, in Smithdown Place. De kapperszaak op nummer 11 was ingeklemd tussen ‘newsagent’ John Hanson en Cousins, een banketbakker.

Penny Lane is vernoemd naar de achttiende-eeuwse slavenhandelaar James Penny, wat gerust een smet op deze geschiedenis kan worden genoemd. In de jaren vijftig en zestig was Penny Lane een belangrijk knooppunt van tram- en buslijnen. McCartney kwam er vaak als hij met het openbaar vervoer naar Lennon ging. De ‘banker with a motorcar’, de ‘fireman with an hourglass’, hij had ze gezien, ze bestonden echt, net zoals de wachtruimte in de midden van de rotonde en die kapsalon.

null Beeld

Harry Bioletti stamde uit een kappersgeslacht van Italiaanse komaf. Niet tot tevredenheid van iedere klant bleef hij tot op zeer hoge leeftijd knippen. Van moderne kapsels had hij geen weet en op het laatst trilden zijn handen. De jongens in Bioletti’s hadden een voorkeur voor Andre, de Griekse employee die wél begreep dat de tijden aan het veranderen waren.

In hun jeugd werd zowel McCartney als Lennon in Bioletti’s geknipt. Hoewel McCartney het grootste deel van de tekst van Penny Lane schreef, wordt het als een gezamenlijke productie beschouwd. Een herbeleving van hun jeugd, noemde Lennon het.

In The Beatles Anthology keek McCartney terug op de tijd dat hij de tekst van Penny Lane schreef, in 1966. ‘Recente nostalgie’, was het toen. ‘Alle plaatsen waren er nog en omdat we ons alles zo duidelijk herinnerden, konden we de tekst schrijven.’ De naam van de kapper die foto’s toonde in zijn etalage, Vijfde Beatle Harry Bioletti, was wel vervaagd. Biletti, noemde McCartney hem.

Nog steeds is op het adres in Smithdown Place een kapsalon gevestigd, Tony Slavin. Duizenden toeristen en bedevaartgangers per jaar werpen er blikken door de ramen. Er is weinig te zien, maar veel te voelen.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden