OmslagP.S. – Van liefdespost tot hatemail

De juiste omslag voor de dag van de handgeschreven brief

Erik van den Berg
null Beeld Podium
Beeld Podium

Het kan u zijn ontgaan, maar 7 december is het Letter Writing Day, de Dag van de Handgeschreven Brief. Geen erg officieel initiatief, want voor zover bekend wordt de Letter Writing Day niet ondersteund door een serieuze instantie – anders dan bijvoorbeeld de Human Rights Day van Unesco, aanstaande dinsdag.

Een sympathiek initiatief is het niettemin, gezien het slinkende briefverkeer en de verhoging van de postzegelprijs per 1 januari naar 91 eurocent. Een stijging van bijna 5 procent, die vast niet zal leiden tot een toename van het aantal gekalligrafeerde berichten in uw brievenbus.

Extra aandacht voor Jet Steinz’ P.S. – Van liefdespost tot hatemail is daarom gepast. Steinz maakte een bloemlezing van ‘De 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven’, een fraai vormgegeven overzicht van de 16de eeuw (Desiderius Erasmus) tot nu (Herman Brood), steeds met een afbeelding van het handschrift, een transcriptie in leesbaar Nederlands en achtergrondinformatie over het geschrevene.

null Beeld Podium
Beeld Podium

Steinz geeft ook informatie over de geadresseerden (Eramus richt een geestig pleidooi aan rector Nicolas Varius in Leuven) en dat bracht ontwerper Philip Stroomberg op de gedachte de namen van alle driehonderd afzenders en ontvangers op het omslag te zetten.

De schrijvers staan in rood, de geadresseerden in zwart, en hun onderlinge relaties (geliefden, vijanden, collega’s) zijn verbeeld in minuscule symbooltjes: een pennetje, een wijzend handje, een zegeltje, enzovoorts. ‘Ik kan ze toelichten, maar ik laat het liever aan de fantasie van de lezer over’, zegt Stroomberg.

Wie goed kijkt, ziet dat de namenlijst halverwege de achterkant opnieuw begint. ‘Het waren te weinig namen om het hele vlak te vullen. Dat had ik kunnen oplossen met een grotere letter, maar dan verlies je de verfijning.’

null Beeld Podium
Beeld Podium

Het rood en zwart knipoogt volgens Stroomberg naar het aloude schrijfmachinelint. De gebruikte letter, de Fedra Mono, is een zogeheten monospace, met gelijke breedte van de spaties en letters. ‘Ook een verwijzing naar het typemachineschrift.’

Jet Steinz: P.S. – Van liefdespost tot hatemail. De 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven. Omslag Philip Stroomberg. Podium; € 39,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden