De jongere amant was altijd al in trek

Colette: Chéri (Atlas)..

Dat vrouwen op leeftijd een veel jongere minnaar nemen, mag dan vooral onder celebrity’s een trend zijn, eigenlijk is de jonge hond als amant nooit ‘uit’ geweest. In het opnieuw vertaalde Chéri uit 1920 vertelt Colette over een dame op leeftijd die haar liefje volwassen ziet worden. Het verhaal is, ondanks de karikaturale aanzet van de mooie Chéri, fris en eigentijds. Een heerlijk boek.

In en in treurig, maar hartverscheurend mooi is De blauwe jurk van Camille, een van de laatste romans van de begin dit jaar overleden Michèle Desbordes. De schrijfster verhaalt hierin over de periode van dertig jaar die beeldhouwster Camille Claudel doorbracht in het gesticht. Desbordes’ meanderende stijl vol herhalingen nodigt uit tot langzaam lezen, en sluit hierdoor perfect aan bij het trage voortkruipen van de jaren, het wachten van Camille op de schaarse bezoekjes van haar broer en een enkele brief.

Het meest ambitieuze boek dat dit jaar in vertaling uitkwam, is dat van Olivier Rolin. Voor het schrijven van De uitvinding van de wereld gebruikte Rolin 491 kranten, allemaal van dezelfde dag; 21 maart 1989. De hoofdpersoon, een schrijver, neemt zich voor om de hele wereld zoals die zich op die dag voordoet, te beschrijven. De schrijver is als een alomtegenwoordige god: onder zijn pen wordt het vlees Woord. Alsof dat nog niet genoeg is, maakt Rolin gebruik van de wereldliteratuur om zijn roman te vormen: hij citeert en pasticheert en put naar hartelust uit onder meer de Bijbel, Duizend-en-één-nacht, de Ilias van Homerus, Metamorphosen van Ovidius, werk van Jules Verne, George Perec, Rimbaud, James Joyce, Dante, Jorge Luis Borges. Het resultaat is een lyrisch getoonzet web vol verwijzingen en allusies, waarin verhalen als kralen aaneen worden geregen tot een bonte mantel waarin alles met alles in verbinding staat. Een genot, dit boek, waarvan je alleen maar zin krijgt in meer lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden