And Venus was her nameSandy

De jonge Bruce mocht graag even buurten bij Madam Marie

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. In Sandy zet Springsteen de schijnwerper op een oude spirituele vriendin.

John Schoorl en Paul Onkenhout
null Beeld

Sandy, the aurora is rising behind us

This pier lights our carnival life forever

Sandy, Bruce Springsteen (1973)

Bruce Springsteen kwam net kijken, in 1973. Van een grote toekomst was nog geen sprake. Hij droeg een wollen mutsje, op zijn kin groeide een rommelig baardje en in Sandy bezong hij een feestdag in Asbury Park, New Jersey.

Bruce Springsteen (1973). Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Bruce Springsteen (1973).Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een jaar later zou het losbarsten voor Springsteen (72). Althans, er werd een voorspelling de wereld ingeslingerd die suggereerde dat hij een heel grote ging worden. Muziekschrijver Jon Landau zag hem in 1974 optreden en schreef: ‘Ik zag de toekomst van rock-’n-roll en zijn naam is Bruce Springsteen.’

Hij had wel een punt, die Landau, zo bleek later. Want in 1975 verscheen Born to Run, een doorbraak van jewelste, een plaat die gulzig werd omarmd door critici en het grote publiek. Zowel Newsweek (‘making of a rockstar’) als Time (‘rock’s new sensation’) zette hem op de cover.

De covers van Time en Newsweek met Bruce Springsteen, 1975. Beeld
De covers van Time en Newsweek met Bruce Springsteen, 1975.

Achteraf kun je zeggen dat die profetie niet helemaal kakelvers was. Om iets over zijn toekomst te weten te komen had Springsteen vele jaren eerder op de promenade van Asbury Park een waarzegger geraadpleegd. Ze heette Marie Castello en was beter bekend als Madam Marie. Ook deze helderziende voorzag voor de jonge Bruce een glorieus bestaan. ‘En ze had gelijk’, zou Springsteen later verklaren.

Madam Marie’s in Asbury Park. Beeld Johan Jaritz
Madam Marie’s in Asbury Park.Beeld Johan Jaritz

Hij mocht in zijn jonge jaren graag even buurten bij Madam Marie, zittend op een klapstoel voor The Temple of Knowledge. ‘Ik zat dan tegenover haar op de metalen vangrail en keek toe hoe ze de dagjesmensen meenam naar de kleine achterkamer waar ze een paar van de mysteries van hun toekomst zou ontrafelen.’

Vreemd was het dus niet dat hij in Sandy, de ballad waarin hij in gesprek gaat met een fictieve romantische verovering, even de schijnwerper zette op zijn oude spirituele vriendin. ‘Did you hear the cops finally busted Madame Marie for telling fortunes better than they do’, zong hij.

Dat het apekool was wat hij verkondigde, wist Bruce ook wel. Ze was nooit gearresteerd, maar hij vond het wel een mooie manier om haar te vereeuwigen als de vrouw die meer wist van de waarheid dan de politie. Toen Springsteen echt wereldberoemd was geworden, moest ze trouwens vaak vertellen over hun ontmoetingen.

Castello, getrouwd met een autoverkoper, bracht haar gaven al op jonge leeftijd in praktijk, en te gelde. Vele zangers kwamen naar haar blauwe hok om de kaarten of de hand te laten lezen, onder wie Ray Charles, Elton John en Judy Garland.

Op 27 juni 2008, ze was al 93 jaar, overleed ze. Ze was nooit opgehouden met haar werkzaamheden in Asbury Park. Springsteen stuurde zijn condoleances naar de familie, waar inmiddels een jonge generatie helderzienden was opgestaan. Een paar dagen na haar dood, tijdens een optreden in Zweden, droeg hij Sandy aan haar op: ‘Er is al genoeg mysterie verloren in de wereld, we hebben alle waarzeggers nodig die we kunnen krijgen. Daarom is deze voor haar, voor Madam Marie.’

John & Paul

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden