Recensie De wereld & Ko

De jeugdvoorstelling De wereld & Ko (8+) raakt op knappe wijze de kern van een pedagogisch dilemma (vier sterren)

Minne Koole speelt weergaloos de jongen Ko, die erachter wil komen wat er met zijn moeder is gebeurd. De getalenteerde regisseur Belle van Heerikhuizen raakt de kern van een pedagogisch dilemma. 

Tijn Docter en Minne Koole in De wereld & Ko. Beeld Sanne Peper

Ko is een joch met ongebreideld veel energie en fantasie. Gelukkig. Met gek doen houdt hij het oeverloos stofzuigen leuk, en tijdens zijn Grote Ko Show kan hij wonderschone antwoorden verzinnen op de kwellende vraag wat er jaren geleden met zijn stoere moeder is gebeurd. (‘Vertrappeld door een kudde olifanten.’)

Zijn hardwerkende vader – stropdas, overhemd – probeert mee te gaan in de fantasie van zijn zoon en bijbehorende rollenspellen, maar stokt telkens bij De Ultieme Vraag. De rouwende man vreest dat de werkelijkheid te wreed is voor Ko, de waarheid zal hem het vertrouwen in de wereld ontnemen. Daarmee onderschat hij de behoefte van een kind aan eerlijkheid. Niet weten wat anderen wel weten is erger.

De jonge getalenteerde regisseur Belle van Heerikhuizen (1992) raakt in de jeugdvoorstelling De wereld & Ko (8+) de kern van een pedagogisch dilemma: hoe betrek je kinderen bij het kwaad in de wereld zonder ze bang te maken? Kinderboekenschrijver Gideon Samson schreef een levendige tekst, met verborgen hints over vrachtwagens en kerstmarkten. Met De Grote Ko Show en het groeiende Ko-Museum kan de jongen bovendien lekker op het publiek spelen. 

Acteur Minne Koole (bekend van de film Niemand in de stad en uitgeroepen tot Volkskrant-talent 2019) doet dat weergaloos. Hij lijkt alles ter plekke te verzinnen, is even speels als springerig en acteert lichtvoetig met een vleug zwaarte als parfum. In Tijn Docter als weerspannige vader heeft hij een fijne tegenspeler, bedrukt en stug in zijn rouw maar oprecht en lief in zijn zorg. Drummer en gitarist Mats Voshol voorziet de dialoog van spitsvondige hoorspelgeluiden. Zelfs het decor van gestapelde dozen – niet weer goedkoop karton denk je bij aanvang – pakt verrassend vrolijk en vindingrijk uit. Juist op momenten dat er voor Ko weinig te lachen lijkt.

JEUGDTHEATER

De wereld & Ko (8+) 
door Stip Theater producties/Belle van Heerikhuizen. 15/2, De Krakeling, Amsterdam.
Tournee t/m 6/4. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden