Stijgers en dalersBoekenraad

De invloed van de vele themadagen, -weken en -maanden is terug te zien in de bestsellerlijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en vraagt een lid van onze Boekenraad om zijn of haar tip.

Jet Steinz
Cover Een huis voor Harry van Leo Timmers Beeld
Cover Een huis voor Harry van Leo Timmers

Er zijn inmiddels zoveel themadagen, -weken en -maanden dat ze elkaar beginnen te verdringen. Zaterdag bijvoorbeeld is het alweer twee dagen Poëzieweek, maar we hebben ook nog een ruime week Maand van de Spiritualiteit te goed, én er vinden door het hele land activiteiten plaats ter ere van de Nationale Voorleesdagen.

Sterauteur Leo Timmers, die al een week lang voorlezend rondtourt, treedt zaterdag op in Utrecht. ‘Als Vlaming had ik geen idee wat de impact was van de verkiezing van Prentenboek van het Jaar,’ zegt hij in een interview. Want ineens staat zijn Een huis voor Harry in drie verschijningsvormen in de CPNB top 60 (een ‘normale’, de mini-editie met meertalige app, en de uitgave met vingerpopje). In de VK-top 10 staat op 3 het ouderwetse origineel: een prentenboek dat je gewoon moet openslaan, en, nou ja, voorlezen.

Zondag zijn de Nationale Voorleesdagen voorbij en kan alle aandacht naar poëzie en spiritualiteit of in ieder geval zelfhulp – in onze toptien deze week al vertegenwoordigd door In de man zit nog een jongen, Elsbeth Etty’s biografie van dichter en (liedjes)schrijver Willem Wilmink, en De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll over ‘leven met intentie’, ‘het verleden vastleggen’, ‘het heden organiseren’, ‘de toekomst plannen’ en ‘het stuur van je leven in eigen handen nemen’. Tommy Wieringa heeft Carrolls raad ter harte genomen en plant de toekomst met Dit is mijn moeder, een voorschot op alweer een volgende themaweek: die in maart, rond ‘De moeder de vrouw’.

De boekentip van Ike Bekking: Paulo Giordano, De hemel verslinden

‘Ik heb De hemel verslinden echt verslonden. Het verhaal is knap gecomponeerd, en de omschrijvingen van Puglia zijn een feest der herkenning. Tussen de vakantieliefde waarmee het verhaal begint en het nieuwe leven waarmee het eindigt, wordt een geschiedenis ontrafeld waarin thema’s als obsessie, religie, rebellie en vrijheid centraal staan. Een geweldig boek om te lezen en zeker niet zonder rafelranden.’

Ike Bekking van De Bilthovense Boekhandel. Beeld Mariska Kerpel
Ike Bekking van De Bilthovense Boekhandel.Beeld Mariska Kerpel

Volkskrant Boekenraad toptien

1. Bart van Loo: De Bourgondiërs; Bezige Bij

2. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; Arbeiderspers

3. Leo Timmers: Een huis voor Harry; Querido

4. Elsbeth Etty: In de man zit nog een jongen; Nijgh & Van Ditmar

5. Lucinda Riley: De zeven zussen I; Xander

6. Tommy Wieringa: Dit is mijn moeder; Uitgeverij Wieringa

7. Sally Rooney: Normale mensen; AmboAnthos

8. Jessica van Geel: I love you Rietveld; Lebowski

9. Max Velthuis: Kikker vindt een vriendje – Libris editie; Leopold

10. Ryder Carroll: De Bullet Journal Methode; Lev.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wat móét je hebben gelezen? De Volkskrant Boekenraad stelt zich voor

Ze stellen ze zich graag even voor: de negen boekhandelaren van de Volkskrant Boekenraad. Groot of klein, innovatief of ouderwets, hun winkels zijn al net zo divers als hun smaak. Wekelijk delen ze hun tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden