De intrigerende imitatoren

Zes tandems van Bekende Nederlanders en dito tekenaars zijn voor een goed doel aan de slag gegaan met Suske en Wiske.

Beeld Hanco Kolk

SOS Kinderdorpen is een organisatie die kinderen zonder ouders onderdak geeft in familiehuizen of bij pleeggezinnen. Om geld op te halen voor dat goede doel kun je van alles verzinnen, je kunt Bekende Nederlanders bijvoorbeeld vragen om een scenariootje te schrijven voor een Suske en Wiske-album. En dat vervolgens laten visualiseren door Bekende Tekenaars.

In 2015 bleek dit een succesvol recept in België, waar zes Bekende Vlamingen werden ingezet, nu is het de beurt aan onze landgenoten. Met ingang van vandaag worden zes weken lang stripboeken op de markt gebracht die zijn gemaakt door de volgende tandems: Guus Meeuwis en Gerben Valkema, Wilfred Genee en Eric Heuvel, Esther Verhoef en Michiel de Jong, Aaf Brandt Corstius en Gerard Leever, Karin Amatmoekrim en Hanco Kolk. Deze line-up wordt afgesloten door Carlo Boszhard (De irritante imitator) en Romano Molenaar.

Klassieke snit

De albums zijn wat dunner dan normaal, maar voor de rest onmiskenbaar van de klassieke Suske & Wiske-snit. Inclusief de 'menselijke piramide' op de achterkant waar Jerommeke zijn mede-striphelden optilt (bij Molenaar mag Lambik het zware werk doen) en het vermaarde slotplaatje met een knipogende Wiske (Kolk opent er juist zijn album mee).

Diverse BN'ers maken van de gelegenheid gebruik om de Teletijdmachine van professor Barabas in hun verhaal te verwerken, zodat ze de personages naar andere tijden kunnen beamen. Zoals de sixties, waar Lambik de Beatles aanziet voor de Stones, of het antieke Perzië, waar een puberende Wiske beseft dat ze haar Schanulleke schandalig heeft verwaarloosd. In het verhaal De pientere pop van Aaf Brandt Corstius is het Schanulleke zelf die de tijdmachine bedient, met dank aan een teletijdarmband die de nog veel pienterder professor Barabas ook al heeft uitgevonden.

Omslag van Suske en Wiske - De irritante imitator.

Cameo's

Om de auteurs langs de valkuilen van hun script te loodsen, hebben ze hulp gekregen van scenaristen uit de stal van Standaard Uitgeverij. Achter in haar boek zegt Aaf: 'Tijdreizen is niet eenvoudig. Wie is waar in de tijd? Er moest nog een echte stripexpert aan te pas komen om mijn verhaal kloppend te maken.'

Zoals te verwachten viel, bevatten de albums ook een aantal cameo's. Zo zien we in De schaal van moraal hoe Wilfred Genee een patatje eet en schuldbewust zegt: 'Frietjes zijn mijn enige zonde'. Guus Meeuwis is in De grandioze gitaar duidelijk aanwezig als bespeler van een magisch snaarinstrument, maar de grap zit 'm vooral in zijn uitdossing: hij draagt namelijk de kleding van Kakofonix, de bard uit het dorp van Asterix en Obelix die steevast in de boom wordt gehangen voordat hij z'n mond kan opendoen. Mooi staaltje zelfspot.

Interpretaties van de menselijke piramide achterop de albums.

Zes maal Suske en Wiske

Guus Meeuwis en Gerben Valkema: De grandioze gitaar. Verschijnt 3 sept.

Wilfred Genee en Eric Heuvel: De schaal van moraal. 10 september.

Esther Verhoef en Michiel de Jong: De charmante chirurg. 17 september.

Aaf Brandt Corstius en Gerard Leever: De pientere pop. 24 september.

Karin Amatmoekrim en Hanco Kolk: De tollende toverkol. 1 oktober.

Carlo Boszhard en Romano Molenaar: De irritante imitator. 8 oktober.

Standaard Uitgeverij/WPG Uitgevers België, euro 6,90 per album.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden