TheaterrecensieMount Average

De installatie Mount Average roept op tot reflectie ★★★★☆

De nieuwe productie van de Duitser Julian Hetzel is mooi vormgegeven.

Karin Veraart
null Beeld Marc Antoine Serra
Beeld Marc Antoine Serra

Meteen aan het begin nodigt een grote, donkere man een schuchter, klein publiek uit voor een gesprek. Zijn gezicht is een sculptuur van grijszwarte klei, zijn handen glanzen terwijl ze een kneedbare materie onrustig heen en weer bewegen op de tafel waaraan hij zit. Wij schuiven aan, drie witte mensen met een mondkapje die weinig raad weten met zijn openingsvragen.

Een ongemakkelijk begin van Mount Average, de nieuwe productie van de Duitse performer/maker/muzikant Julian Hetzel, en dat komt niet helemaal onverwacht. Zo gooide Hetzel (ook nog beeldend kunstenaar) eerder hoge ogen met werk als All Inclusive, een verwarrende (op momenten ook erg grappige) confronterende gang langs oorlogspuinkunst uit Syrië.

Mount Average nu bevraagt onze verhouding met het verleden. Het koloniale, maar ook dat van verheerlijking van (foute) figuren, met wier beeltenis we soms nog dagelijks leven. Mount Average biedt een theatraal parcours door een fabriek gericht op deconstructie: sculpturen van leiders en denkers in marmer, brons of beton (dit veelal voor communistische kopstukken) worden hier langzaam afgeschuurd, waarna het materiaal weer voor een nieuwe creatie kan worden aangewend. Hoopvol toch? Of niet?

Als fabrieksbezoeker die hier wordt uitgedaagd mee te denken en mee te maken, is het vaak een kwestie van onzeker aftasten. Hoe beeld je de toekomst uit, hoe laat je angst zien, en gaandeweg stapelen de vragen zich nog op. Dat is meteen de kracht van deze mooi vormgegeven installatie: ze is nooit eenduidig of activistisch, maar roept keer op keer op tot reflectie. Met een oergeestige apotheose.

Mount Average

Theater

★★★★☆

Door Julian Hetzel/ Campo Gent & Frascati Producties. Met Kristien De Proost, Pitcho Womba Konga en Jana De Kockere. Regie: Julian Hetzel. 14/10, Frascati Amsterdam. Tournee t/m 12/12.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden