Installatie

De installatie Continuum geeft je het gevoel even helemaal weg te zijn ★★★★☆

Prachtige kleuren glijden langs intrigerende oppervlakken en verdwijnen weer, bijpassende associaties doemen op en verglijden.

Karin Veraart
Continuum van Johannes Bellinkx. Beeld Knelis
Continuum van Johannes Bellinkx.Beeld Knelis

Het is alsof ik met vakantie ben geweest, zegt iemand die ook net Continuum van kunstenaar van Johannes Bellinkx heeft meegemaakt. Continuum, de installatie op het grensvlak van theater, beeldende kunst en film, die vrijdag haar première beleefde op Festival Over het IJ in Amsterdam, geeft je inderdaad het gevoel even helemaal weg te zijn. Door je mee te voeren op een reis door woestijnen en oceanen, langs overwoekerde grotten en tijdloze sneeuwlandschappen. Door je eigen verbeelding, in de eerste plaats.

Bellinkx nodigt het publiek uit om ‘alles als één grote doorgaande beweging te ervaren’. In een loods op de NDSM-werf kun je opstappen op een even ingenieus als enigmatisch vehikel. Vervolgens plaats je je hoofd als een fotograaf uit vervlogen tijden pal voor een kastje en trekt een zwart doek ver over je bovenlichaam heen. Duisternis alom, afgezien van een uitsparing die je blik kadert, als een kijkdoos.

Dan zet het het gevaarte zich in beweging en kan de beloofde ‘immersieve’ ervaring beginnen. Dat gaat om te beginnen ongelooflijk soepel, geen gehannes of geschok, het voelt alsof je drijft langs iets dat je lijkt te kunnen duiden als rijstpapier. Maar al snel vervaagt de neiging om te ‘verklaren’ en neemt het ervaren over, ook onder invloed van de geweldige soundscape van Dennis van Tilburg.

Prachtige kleuren glijden langs intrigerende oppervlakken en verdwijnen weer, bijpassende associaties doemen op en verglijden. Dat klinkt wellicht als iets rustgevends, maar dat is het toch niet. Bellinkx houdt het op een mooie manier nog spannend ook.

Continuum

Theatrale installatie

★★★★☆

Door Johannes Bellinkx/Soap, C-Takt & Feikes Huis.

9/7, Werf Rhebergen, Festival Over het IJ, Amsterdam. Aldaar t/m 18/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden