'De imperfecties van het straatbeeld fascineren me'

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken.

Beeldend kunstenaar Bram Braam in zijn atelier.Beeld Stefan Rijsmus

'Eind september heb ik een ongeluk gehad met de cirkelzaag. Mijn linker ringvinger ben ik voor de helft kwijt, de pink is 80 procent doorgezaagd. Het doet nog veel pijn en ik heb nog lang therapie nodig, maar het gaat goed. Het kunstwerk waar ik toen mee bezig was, is door mijn Berlijnse galerie verkocht op een beurs in Zürich.

'Nu ben ik druk met de solo-expositie Welcome to the real world, vanaf vrijdag bij Galerie Frank Taal in Rotterdam. Ik maak onder meer foto's, collages en sculpturaal werk. Ik reflecteer op omgevingen, ruimtes, architectuur. Hoe is een gebouw, een stad, een landschap ooit bedacht, en hoe ziet het er in werkelijkheid uit? Ik woon sinds zes jaar in Berlijn en de imperfecties van het straatbeeld fascineren me: volgekladde prullenbakken, elektriciteitskastjes vol stickers... Ik zie er patronen en toevalligheden in waar anderen aan voorbij lopen.

'Ik ben gefascineerd door wat filosoof Jean Baudrillard 'hyperrealiteit' noemde: de nagemaakte, verbeterde versie van de werkelijkheid. Denk aan shopping malls of Disneyland: er werd bedacht hoe mensen zich gedragen, maar die utopische werelden zijn net zo goed imperfect. De controle is een illusie.

Horror Vacui.Beeld Bram Braam / Galerie Frank Taal, Rotterdam
Daily Life (Berlin Street Posters)Beeld Bram Braam / Galerie Frank Taal, Rotterdam

'Ik struin Berlijn af op zoek naar panden die worden gesloopt of gerenoveerd. Ik verzamel hout, metaal, gipsplaten, beton, glas, tegels. Het gaat me om de oppervlakten, de kleur, de structuren. Objecten met sporen van de tijd, het weer, graffiti. Dit vierluik, A finite slice of infinite space #8, is opgebouwd uit verschillende lagen materiaal en zit in glazen lijsten. Het refereert aan het minimalisme van Sol LeWitt en het modernisme van Bauhaus en De Stijl. Mondriaan en Rietveld zijn grote helden van me. De planmatige helderheid van het Nederlandse landschap en de rauwe chaos van Berlijn komen samen in mijn werk.'

A finite slice of infinite space #7Beeld Bram Braam / Galerie Frank Taal, Rotterdam
(un)control.Beeld Bram Braam / Galerie Frank Taal, Rotterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden