De iKloon heeft de tijd niet mee

Van alle offers die Barack Obama moet brengen als hij volgende maand wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten, is het een kleine....

Door Peter van Ammelrooy

Maar de aanstormende staatsleider moet afscheid nemen van zijn Blackberry, het mobiele postkantoortje waarmee hij de afgelopen twee jaar vergroeid leek. De wet verplicht de president al zijn communicatie vast te leggen, en dat kan niet met deze populaire e-mailtelefoon.

Hoe het nieuwe mobieltje van Obama eruit gaat zien, is onbekend. Maar als hij de smaak van zijn electoraat volgt, wordt het een toestel zonder druktoetsen. Boven aan menig wensenlijstje voor Kerstmis staat bij de Amerikanen een touch screen telephone. Liefst een iPhone van Apple, het computerbedrijf dat de aanraakrevolutie twee jaar geleden begon. Maar ieder ander merk kan ook.

Overvallen door het succes van de iPhone hebben alle gsm-fabrikanten het afgelopen jaar met gezwinde spoed een toetsenloze telefoon op de markt gebracht. Zelfs de bedenker van de Blackberry, Research In Motion (RIM), bleef niet achter. Sinds een kleine maand is er een Blackberry zonder het uitgebreide knopjesbord dat deze toestellen zo gewild heeft gemaakt in het bedrijfsleven.

Deze zomer verscheen ook de G1, een toestel gemaakt door het Taiwanese HTC, en uitgerust met software van Google. De Californische internetmastodont is net als Apple een relatieve buitenstaander op de mobieltjesmarkt, waar de gevestigde krachten zich niet nog eens de kaas van het brood willen laten eten.

Ondanks het marketinggeweld vormen de aanraakmobieltjes nog maar een fractie van de markt. Wel een die tot het uitbreken van de kredietcrisis explosief groeide. In de twaalf maanden voorafgaand aan september nam de verkoop van deze toestellen in de Verenigde Staten met 130 procent toe, meldt onderzoeksbureau M:Metrics. De markt in totaal groeide slechts 4 procent.

Het is de vraag of dat zo blijft. De verkopen van mobieltjes wereldwijd zijn in het derde kwartaal ingezakt. Er werden weliswaar 36,5 miljoen toestellen afgezet, een groei van 11,5 procent ten opzichte van een jaar terug, maar die toename is de kleinste ooit, meldde marktonderzoeker Gartner.

Het zijn vooral de smartphones, de mobieltjes met computereigenschappen, die minder aftrek vinden. In die categorie vallen de iPhone en zijn talloze klonen.

De toestand wordt er volgend jaar niet beter op. De markt krimpt in 2009, voorspelt een ander bureau, iSupply. Consumenten zullen kiezen voor hun portemonnee en hun oude toestel langer trouw blijven. De drie smartphones die op deze pagina staan beschreven, krijgen het de komende tijd zwaar. Net als de 44ste president van de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden