De ijzeren wet van krantenstrips: korter is beter

Vanaf vandaag publiceert de Volkskrant de winnaars van de jaarlijkse Sigmund-wedstrijd. Lezers hebben zich gebogen over een Sigmund-cartoon van Peter de Wit. De ene aanslag is de andere niet.

null Beeld
Beeld

Tekenaar Peter de Wit, geestelijk vader van de humeurige psychiater Sigmund en voorzitter van de Volkskrant-jury, die zich over de inzendingen van de lezers buigt, legt het nog een keer uit. 'De ijzeren wet van krantenstrips: korter is beter.' Dit in tegenstelling tot de soms meanderende zinnen, inclusief voetnoten, die sommige lezers in dat ene tekst ballonnetje wensen te proppen.

De Wit maakte deze tekening 's ochtends in bed, nog in zijn 'halfslaap', net na de aanslagen in Parijs. 'Ik heb het een beetje actueel gehouden, leuk voor de lezer.' Het tekstballonnetje behoort toe aan een gestalte in een boerka, met een bomgordel om. Onder het gewaad piept een spijkerbroek uit, hoewel weinig lezers met dat element iets gedaan hebben. In de ene hand een kaart van Den Haag met het Binnenhof; in de andere hand een blauwe envelop, waarmee de deur naar allerlei spitsvondigheden met het woord 'aanslag' wordt geopend. En dan is er Sigmund die de weg wijst.

Wat meteen opvalt tussen de in totaal 1.363 inzendingen, waar de jury zes winnaars uit moest trekken, is de overweldigende hoeveelheid verwijzingen naar de klassieke Koot & Bie-aflevering die op 5 mei 1985 geheel gewijd was aan de gebroeders Gé en Arie Temmes. De korte film is beter bekend onder zijn titel Wo ist der Bahnhof? (Allemaal: 'Do ist der Bahnhof!'). Zo'n 20 procent van alle antwoorden was een variant op deze televisieklassieker.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Peter de Wit wees er streng op dat erop moest worden gelet dat de tekst in de cartoon niet door Sigmund werd uitgesproken, dus 'Do ist der Bahnhof' viel af. Ook omdat het een te letterlijk citaat was. Verdere thema's: de belastingdienst, kiloknallers en plofkippen, de aanstaande verbouwing van het Binnenhof en, raadselachtig, een lezer die naar de weg van het huis van Jan Mulder liet vragen. Peter de Wit: 'Er zit er elk jaar een over Jan Mulder bij.'

De jury bestond uit Peter de Wit (voorzitter), Corine de Vries, Arno Haijtema, Chris Buur en Mark Moorman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden