FilmrecensieRobin Hood

De hutspot van invloeden en stijlen in Robin Hood komt maar niet op de juiste temperatuur (twee sterren)

Kevin Toma
Taron Egerton in Otto Bathursts Robin Hood Beeld
Taron Egerton in Otto Bathursts Robin Hood

Vergeet de geschiedenis en vergeet wat je eerder hebt gezien, adviseert de voice-over. Handig, de vrijbrief die Robin Hood zichzelf zodoende verleent, om alles anders te doen dan eerdere films over de man die steelt van de rijken en geeft aan de armen.

Dat pakt aardig uit in de manier waarop debutant Otto Bathurst, eerder verantwoordelijk voor onder andere de eerste drie Peaky Blinders-afleveringen, de setting naar zijn hand zet. Nottingham, hier een hels mijnwerkersoord, lijkt eerder een uitwas van de Industriële Revolutie dan van de Middeleeuwen. De klederdracht oogt bijna even hedendaags als de jachtige montage en cameravoering: probeer in het mensengewoel maar eens een maliënkolder te spotten. En hoe zou de capuchontrui dragende edelman Robin van Locksley (Taron Egerton) toch aan zijn vrijbuiters-pseudoniem ‘The Hood’ komen?

Bathurst en zijn twee scenaristen geven het volksverhaal een inhoudelijke draai door er een aanklacht tegen religieus fanatisme en volksmennerij van te maken. Op kruistocht in Arabië ontmoet Robin de nobele moslim Yahya (Jamie Foxx), die hem onder de veel makkelijkere naam Little John zal steunen in zijn strijd tegen Nottinghams snode én slissende Sheriff (Ben Mendelsohn).

Die missie komt echter net zo weinig tot leven als Robins romance met de mooie Marian (Eve Hewson), doordat Bathurst de hutspot van invloeden en stijlen maar niet op de juiste temperatuur weet te brengen. Zijn duidelijk op een vervolg aansturende Robin Hood blijft een chaotisch, gekunsteld relaas, aangevoerd door een held die zo jongensachtig nonchalant doet dat het vooral saai wordt.

Robin Hood

Actie

Twee sterren

Regie Otto Bathurst.

Met Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Jamie Dornan, Tim Minchin.

116 min., in 109 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden