De hoedjes, de stropdassen, de jurken: het oordeel

Alle mannelijke kabinetsleden hadden zich keurig aan de etiquette gehouden met een grijze das onder hun jacquet. Minister Plasterk droeg hem in de tint van de wolken die boven zijn functioneren hangen; de koning permitteerde zich zelfs een streepje.

PvdD-leider Marianne Thieme bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld anp

Maar wie deed daar ijskoud alsof-ie op Ascot was in plaats van Den Haag? Het zal Ard van der Steur weer eens niet zijn, de minister met de opvallende neiging om de kont tegen de krib te gooien. Wel complimenten voor de strop in de blauwe polkadot. Die vormt een perfecte x onder de omgekeerde v van het boordje. Onderste knoopje van het giletje los, hou ik van. Een boefje hoor, Ard.

Met haar hoge, door drie vrouwen gemaakte hoed (er staat ook nog een mannelijk marssymbool op de kroon) maakt de hier wel heel ondeugend kijkende Marianne Thieme een 'statement tegen de scheve man-vrouwverhouding' in Nederland. Een terechte opmerking; het aandeel vrouwen onder dakdekkers, scheepsladers en stratenmakers is nog altijd schrikbarend laag. Daar moet de politiek echt wat aan gaan doen. Anky wil na gebruik wel graag haar hoedje terug.

Minister Ard van der Steur van Justitie arriveert samen met zijn echtgenote bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld anp
Madeleine van Toorenburg (CDA). Beeld anp

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg in een jurk uit de Jeroen Bosch-collectie van de Brabantse ontwerper Addy van den Crommenacker. Heel fraai, ook met die transparante hoed die alle eer aan de jurk laat. Ik had de glimpanty wel bij de dansmariekes in Den Bosch gelaten.

De Roemers

In de categorie huiselijk geluk scoren de Roemers elk jaar hoge ogen - ook deze Prinsjesdag kreeg ik weer zin om op de koffie te gaan in Boxmeer. Mevrouw Roemer toonde een knap duet tussen kraag en hoofddeksel; haar Emile had helaas meer leven op de tronie dan in de das. Die hing als een lusteloze paling onder de nek. De das vergat ook zijn functie van het aan het zicht onttrekken van de overhemdknopen, waardoor we ineens geconfronteerd werden met - au! - gekleurde knopen. Zoals Friedrich Engels al schreef: Je bent een man, geen kerstboom.

Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders met zijn vrouw bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld anp

Een genot om naar te kijken, deze dame. Alles klopt, tot aan de matchende kleur van haar hoofdaccessoire (in wie wij Geert Wilders herkennen) aan toe. De PVV-voorman laat, in tweeknoops blauw (onderste knoopje los; prima) met ton-sur-ton-das, het podium voor de dame, zoals het hoort, al wordt hij met die kuif natuurlijk gegarandeerd gecast als kapitein op de HMS Bounty, alwaar hij de bemanning niet eens het begin van een muiterij zou toestaan.

Carla Dik-Faber

Op Prinsjesdag is de jurk geen jurk meer, maar een statement. De azuurblauwe robe van Christen Unie-kamerlid Carla Dik-Faber is gemaakt van oude visnetten en gerecycled afval uit de Noordzee. Daarmee wil Dik-Faber, die vorig jaar leer uit oude treinen droeg en het jaar ervoor gerecyclede marine-uniformen, aandacht vragen voor de duurzame visserij op Urk. Ik begrijp van de vissers overigens dat ze zich wat hun betreft had mogen beperken tot visnetten. Maar goed, als je 45 bent en er zo uitziet, kun je zelfs gerecyclede roomsoezen dragen, wat ze waarschijnlijk volgend jaar doet.

Christen Unie-kamerlid Carla Dik-Faber. Beeld anp

Henk Krol

De breedte van de das stem je af op de breedte van de revers; de vorm van de strop op de opening van je boord. Is die boord wijd, zoals in het geval van vijftigplusser Henk Krol, dan hoort daar een brede, vullende strop onder (zie Van der Steur, Ard), niet een geknepen winegum. Het normaal gesproken scherp geklede VVD-kamerlid Ton Elias maakte deze Prinsjesdag dezelfde fout. Trekt de jas overigens te veel aan de voorzijde, dan adviseer ik om het een beetje uit te laten nemen. Of minder taartjes eten, dat kan sowieso nooit kwaad.

Henk Krol. Beeld anp

Met al die hoedjes en jurken vol verstopte statements weet ik soms niet meer of er ergens een boodschap zit verstopt die ik gigantisch mis. Misschien dat Groen Links-kamerlid Liesbeth van Tongeren hier iets wil zeggen met de verdwaald ogende ketting. Zijn het de ketenen waaraan ze door Jesse Klaver is gelegd? Heeft ze de fiches voor het kienen vast omgehangen? Verder vind ik het een vrolijke vrouw met een idem hoed en een lekkere krul in heur haar.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Beeld anp
Maak van de strop een vette v, maar wel graag in een minder malle das

Stef Blok

Uit onderzoek door het CBS blijkt dat Stef Blok de minister is met de langste nek uit de naoorlogse parlementaire geschiedenis, nog voor Joseph Luns. Geen probleem, ware het niet dat door het gebrek aan haardos het verticale silhouet niet wordt doorbroken. Een hoed of platte pet zou aan de plafondzijde wonderen doen. Ander trucje voor bezuiden de kersenpit: kies de boord van het overhemd zo horizontaal mogelijk, dus een wide spread of - nog beter, want nog wijder - een cut away boord. Maak van de strop dan ook een vette v (zie Van der Steur, Ard), maar wel graag in een minder malle das. Alleen een pochet mag qua print aan behang refereren.

Bekijk hier alle hoedenfoto's

Stef Blok. Beeld anp
Roos Vermeij, PvdA. Beeld Hollands Hoogte

Verhip, Sil de Strandjutter!

Elk jaar als ik het echtpaar Graus op Prinsjesdag zie, denk ik: wat moeten die wel niet met Carnaval aantrekken? Overigens is Moschino een Marokkanenmerk, laat Geert het maar niet zien. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden