PodcastrecensieHeavyweight

De hartverwarmende en geestige podcast Heavyweight verdient een groot luisterpubliek (vijf sterren)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Heavyweight.

Stan Putman
null Beeld Gimlet
Beeld Gimlet

Heavyweight (vijf sterren)

Storytelling

Geproduceerd door Gimlet Media.

Seizoen drie is sinds begin deze maand te beluisteren.

Luister via iTunes, Soundcloud, Spotify of Gimlet.

Wat zou het fijn zijn als er iemand was die de grote en (ogenschijnlijk) kleine problemen in je leven op zijn schouders neemt en die goedgeluimd en met een geweldig gevoel voor humor oplost. Radiomaker Jonathan Goldstein is zo iemand. In zijn podcast Heavyweight duikt hij als ‘therapeut met een tijdmachine’ in het verleden van vrienden en onbekenden die met een probleem zitten. Samen gaan ze terug naar het moment dat alles veranderde, op zoek naar verzoening, berusting of een doorbraak.

Legendarisch is de aflevering Gregor over de 48-jarige Gregor die rondloopt met zo’n ogenschijnlijk klein probleem. De cd-box die hij twintig jaar geleden aan een kennis uitleende, wil hij nu weleens terug. Die kennis sampelde een paar fragmenten van die cd’s op zijn album Play, dat hij onder de artiestennaam Moby uitbracht, en hij werd één van de grootste artiesten van de late jaren negentig.

Dit verhaal is op zichzelf al een podcast waard: zie hoe ik de popgeschiedenis veranderde met het uitlenen van een cd-box. Maar Heavyweight focust op het verhaal erachter. Want Gregor, regisseur van reclamefilmpjes voor sanitaire producten, heeft het gevoel dat hij in de ‘stoelendans van het leven’ zijn stoel gemist heeft: ‘Die vriend is nu ceo, die vier vrienden zijn nu evp, svp, senior-whatever.’ Steeds als hij Moby’s megahit Natural Blue op de radio hoort, wordt hij eraan herinnerd hoe hij heeft gefaald in het leven.

Vastberaden de cd’s terug te krijgen, vertrekken Gregor en Goldstein naar Los Angeles. De reis is een soort midlife coming-of-age-verhaal en eindigt bij Moby thuis, die vertelt hoe hij zelf worstelde met depressie en de keerzijde van roem. Goldstein is de ontregelende clown en therapeut, die ervoor zorgt dat Gregor, maar ook superster Moby, hun hart durven uit te storten.

Niet elke aflevering heeft zulke epische proporties, maar wel is het altijd geestig, hartverwarmend en leerzaam. Want hoe klein de uitdaging ook, Goldstein neemt zijn taken uiterst serieus en maakt zijn vertellingen universeel.

Neem de aflevering over acteur Rob. Hij zweert als kind ooit zijn arm te hebben gebroken, maar zijn familieleden kunnen zich dat niet herinneren. Een zoektocht met groepstelefoongesprekken en langs ziekenhuisarchieven volgt en verwordt tot een soort parabel over de rollen binnen een gezin, waarin velen zich zullen herkennen. Je luistert met een brok in je keel.

Elke aflevering van Heavyweight voelt als een cadeautje en verdient een groot luisterpubliek. Niet alleen omdat het zo’n ongelooflijk plezier is om ernaar te luisteren. Maar omdat we allemaal ook weleens een Jonathan Goldstein zouden kunnen zijn, of gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden