De H. van Obama als opsteker voor moslims

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn misschien wel de meest ondemocratische ter wereld. Deze intrigerende openingszin is van Kishore Mahbubani in Newsweek....

Als Barack Obama in november president zou worden, zijn de gevolgen het meest merkbaar. Dus wat betekent een mogelijke overwinning van Obama volgens de intellectueel uit Singapore?

President Barack H. Obama kan een voorbeeld zijn voor 1,2 miljard jonge moslims. Obama is dan wel geen moslim, hij kan als – toch jonge – Hussein tot president worden gekozen terwijl moslims wereldwijd opgescheept zitten met oude leiders die visie ontberen.

Hillary Clinton is stemmentrekker in Europa. Het oude continent verkiest ervaring boven een tijdperk met opnieuw een onervaren president. ‘Ze is voorzichtig, koud en berekenend; Europeanen houden daarvan.’ Latijns-Amerika houdt ook van de Clintons. Niet in de laatste plaats om de Argentijnse parallel: na Néstor Kirchner kwam Cristina.

De voorkeur van China en India laat zich lastiger voorspellen, maar Mahbubani zet in op in elk geval een Republikein. Al was het maar omdat die voorspelbaar zijn en – niet te vergeten – hun realisme voor geopolitiek en hun steun voor de vrije handel. Voor wie het niet wist: George W. Bush is in India populairder dan Bill Clinton er was. John McCain zal het meest in de smaak vallen, denkt Mahbubani. ‘Het zal een verrassing zijn als hij wint, maar hij zal als president niet voor verrassingen zorgen.’

Ondertussen maakt hij zich zorgen over het niveau van het debat in de VS, vooral als het gaat om internationale vraagstukken. Neem de moord op Benazir Bhutto. De presidentskandidaten hadden hun staatsmanschap kunnen tonen ten aanzien van een land dat er toch toe doet. Maar nee, alle presidentskandidaten lieten het afweten. Hillary Clinton voorop, die het wel had ‘over haar langdurige vriendschap met Benazir, maar het niet had over haar gebreken’. Of Bill Richardson, die opriep de Amerikaanse hulp aan president Musharraf te staken, ‘maar vergat te melden dat diens militaire bewind bestaat dank zij die steun’.

Tot dusver hebben de kandidaten de kans gemist om niet alleen de VS, maar ook de wereld te helpen aan ‘nieuw intellectueel en politiek leiderschap’. En dat terwijl nog nooit eerder zo veel behoefte is geweest aan nieuw Amerikaans leiderschap.

Gelukkig heeft zich dit jaar al één echte wijze gemeld, in de VS. Ofwel: hoe een blondje een wijze opa kan hebben.

De grootvader van Paris Hilton laat een belangrijk deel van zijn rijkdom (2,3 miljard dollar) na aan het goede doel, meldt Time. Paris, en ook haar zus – Nicky – krijgen beiden ‘slechts’ 5 miljoen.

Kunnen we hier meteen afspreken dat dit dit jaar de eerste en laatste keer P.H. is geweest?

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden