De grote dreiging van totale willekeur

Ooit waren ze verliefd en best gelukkig, gogogirl Raggel en sjacheraar Sjon. Maar lang geleden kwam daar een einde aan....

Van onze medewerkster Karin Veraart

SOS staat er in de lichtspots gekrast die neerschijnen op de nieuwste voorstelling van Alex d'Electrique en het kan natuurlijk het werk zijn van een overspannen technicus; maar eerder toch lijkt de noodkreet toegesneden op deze drie ongelukkigen uit Gaga. Alex d'Electrique nam werk van Calderón als uitgangspunt, vulde dat aan met Gombrowicz en mixte daar weer Van den Bosch-teksten doorheen. Ko van den Bosch, voorman van de groep, regisseert bovendien en ziehier het resultaat: een 'schofterige comedy' zoals ze het zelf noemen.

Er valt ook werkelijk veel te lachen met deze vreemde personages, maar net zo vaak is de sfeer grimmig - je weet nooit wanneer de lach om kan slaan in een klap voor je kop of een stomp in je maag. En van die volkomen willekeur gaat een grote dreiging uit. Ze ratelen aan een stuk door, overtuigd van hun eigen gelijk. Vaak staan ze elkaar naar het leven, maar ook de buitenwereld zijn ze bepaald slecht gezind en zo af en toe voel je je haast persoonlijk aangevallen. Daar staan ze, blanke kanslozen, buiten zinnen.

Binnen de vier muren van hun verdieping voelt Sjon zich een soort god, en in zekere zin regeert hij ook over de andere twee. Altijd een beetje onder invloed van het een of ander, is hij de malende motor in dit gezin, mooi gespeeld door Raymond Spannet. Raggel (Raymonde de Kuyper) staat van het stel nog het meest met beide benen op de grond - op een merkwaardig laconieke manier.

Maar de gemaltraiteerde Mickey is niet meer te redden. Met zijn lange, slungelige lijf past acteur Martin Hofstra ook echt niet in de kleine woning. Soms is hij ontwapenend, pratend over de smaak van worst en augurken, maar vaak is hij gewoon gevaarlijk; met een uitgestreken smoel brengt hij een aan flarden gesneden lijk het huis binnen dat zijn onwetende moeder vervolgens buiten bij het vuilnis zet.

In het vernuftige huiskamerdecor worden de angsten van de bewoners mooi weerspiegeld. Benauwde kamertjes, het keukentje, de kelder van Mickey - naargeestig, maar beschut. De deur naar buiten waar ze niet graag gebruik van maken: net over de drempel komen ze soms al weer door het raam naar binnen; en ook op andere momenten halen de acteurs op de voor hen typerende wijze flitsende acrobatische capriolen uit. Theatraal, boeiend en confronterend. En soms behoorlijk gaga.

Karin Veraart

Gaga door Alex d'Electrique. Regie Ko van den Bosch. Teksten van Calderón, Gombrowicz, Van den Bosch. Frascati, Amsterdam, 16/1. Hier t/m 31/1; tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden