De grootste truc aller tijden

Het verleden van de ouders tot fictie verwerkt, mét kunstgrepen

De terreur van 'echt gebeurd' heeft de hedendaagse roman in zijn greep. Ook De grootste truc aller tijdenvan schrijver en Parool-columnist Theodor Holman voldoet in zekere zin aan de terreur van echt gebeurd, maar het echt gebeurde is hier geen klein leed. De ouders van Holman zaten vast in Indië: zijn vader werkte aan de Birma-spoorweg en zijn moeder zat in een jappenkamp. Een opgeduikeld schriftje vol trucs en filosofieën van zijn vader inspireerde hem om de verzwegen historie van zijn ouders tot fictie te verwerken. Holmans vader schreef in Indië met eenzelfde soort 'stompje potlood' als de vader van ik-verteller Joop Ising in de novelle vindt: 'Hij begreep meteen dat dit een belangrijke vondst was, want samen met wat papier kon hij nu iets opschrijven, iets mededelen.'

Zoon Joop, 'Jopie', herdenkt zijn moeder, onder wier rok hij in het kamp kon schuilen, en zijn vader, een mislukte goochelaar die alles op alles zet om de grootste truc aller tijden te ontwerpen: een radicale verdwijning. Waar vader Ising zich achter allerlei shownamen (van Jan de Vries tot Indra Bobo) verschuilt, ontwikkelt Jopie zich gedurende zijn promotieonderzoek in hiëratisch schrift tot een meester in ontmaskering. Holman trakteert ons op interessante passages over Egyptische papyrusrollen, maar het blijven vooral intermezzo's, even gekunsteld als de inbreng van psycholoog 'dokter Bastiaanse' die de spanning opvoert, maar daarmee te nadrukkelijk alleen vehikel is. Holman heeft bedacht wat hij zijn publiek wil tonen, en daar de middelen bij gezocht. Dat resulteert in een geslepen novelle vol ontdekkingen.

Helaas leidt onverwacht niet tot verrassend, daarvoor is de structuur te zichtbaar. Een mooie familiegeschiedenis, maar niet helemaal gelukt als illusie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden