NieuwsMusical Awards

De grootste musicalproducenten maken niet lang meer de dienst uit

Woensdag worden live op NPO 1 de jaarlijkse Musical Awards uitgereikt. Het gala besluit een musicaljaar dat in veel opzichten uniek is gebleken.

Joris Henquet en Hein Janssen
Lazarus. Beeld Jan Versweyveld
Lazarus.Beeld Jan Versweyveld

De grote kanshebbers bij de musicalprijzen vanavond zijn het Russische sprookje Anastasia (10 nominaties) en David Bowies laatste kunstwerk Lazarus (negen nominaties) van Stage Entertainment en de dragqueenshow Kinky Boots (tien nominaties) van De Graaf & Cornelissen Entertainment.

Deze twee producenten maken nu nog de dienst uit, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. Het afgelopen musicaljaar zijn er veel meer nieuwe producenten en initiatieven bijgekomen. Zo heeft Theater Carré een fraaie nieuwe traditie opgebouwd met het jaarlijkse ‘Broadway in Carré’, waarbij een Engelstalige productie voor een aantal weken met Britse of Amerikaanse cast neerstrijkt in Amsterdam. Dit najaar boekte Carré met de satirische musical The Book of Mormon zijn grootste succes in de reeks tot nu toe: het zat een maand lang elke avond vol. In totaal is de musical door ruim 60 duizend Nederlanders bezocht.

De cast tijdens het slotapplaus van de première van de musical Anastasia in het Afas Circustheater.  Beeld ANP
De cast tijdens het slotapplaus van de première van de musical Anastasia in het Afas Circustheater.Beeld ANP

Bijzonder aan het succes van The Book of Mormon is dat de voorstelling ook veel niet-traditioneel musicalpubliek wist te trekken. Met een geheel andere inhoud bereikt de David Bowie-musical Lazarus, in regie van Ivo van Hove, een soortgelijk effect: Lazarus is een kunstzinnige ‘musical’ zonder duidelijk verhaal, wordt ook wel omschreven als ‘theatraal rockconcert’ of ‘psychedelisch muziektheater’, en trekt daardoor veel ‘nieuw’ publiek, waaronder uiteraard ook veel Bowie-fans.

Ook in de Amsterdamse Stadsschouwburg, de thuishaven van Internationaal Theater Amsterdam, was het afgelopen jaar bij hoge uitzondering een musical te zien: Fun Home, in het kader van Pride 2019 geproduceerd door OpusOne. Fun Home is negen keer voor een Musical Award genomineerd en zal ongetwijfeld enkele prijzen binnenhalen.

Fun Home. Beeld Neeltje Knaap
Fun Home.Beeld Neeltje Knaap

Stage Entertainment van Albert Verlinde had een goed jaar: naast het weelderige Anastasia en Lazarus gaat begin februari ook Tina – The Tina Turner Musical in première. Maar er is een serieuze concurrent op komst. MediaLane, het bedrijf van Iris van den Ende, de dochter van Stage Entertainment-oprichter Joop van den Ende, laat komend jaar flink van zich horen als musicalproducent. In maart gaat het groots opgezette Hello, Dolly! in première, met in de hoofdrol Simone Kleinsma, normaal gesproken altijd te zien in Stage Entertainment-producties.

In de tussentijd – en die duurt al behoorlijk lang – is Soldaat van Oranje, de musical nog steeds een groot succes. Deze locatieproductie opende in 2010 in de TheaterHangaar in Katwijk en mocht afgelopen jaar de 3 miljoenste bezoeker verwelkomen, een absoluut record in het Nederlandse theater. De Soldaat gaat ook over de grens: Soldier of Orange beleeft komend najaar zijn première in een speciaal hiervoor gebouwd theater in Londen. Zo gebeurt er met Soldier of Orange iets zeldzaams: een Nederlandse productie gaat naar de Engelstalige wereld, in plaats van andersom.

Een impressie van de musical Kinky Boots tijdens de Sing-a-Long als afsluiting van het culturele festival De Uitmarkt in Amsterdam in 2019. Beeld ANP
Een impressie van de musical Kinky Boots tijdens de Sing-a-Long als afsluiting van het culturele festival De Uitmarkt in Amsterdam in 2019.Beeld ANP

Want nog steeds worden er vooral Amerikaanse en Britse musicals naar Nederland gehaald en vertaald. Musicals van Nederlandse makelij waren er het afgelopen jaar maar weinig. Uitzonderingen waren de oer-Amsterdamse komedie ’t Schaep met de 5 pooten (More Theater Producties) en superheldensatire Marvellous (Bos Theaterproducties), maar die waren zo matig van kwaliteit dat het slechts onderstreepte dat een originele, creatieve musical van Nederlandse bodem een zeldzaamheid is.

Het maakt het gemis voelbaar van een musicallab, waar schrijvers en componisten hun ideeën kunnen ontwikkelen. Die functie was vroeger weggelegd voor het M-Lab in Amsterdam-Noord, een initiatief van Joop van den Ende. Maar toen de financiële bijdrage daarvoor stopte, moest het M-Lab sluiten. Intussen wordt er voorzichtig gewerkt aan een doorstart, waarbij ook de musicalopleiding in Tilburg en Theater De Meervaart in Amsterdam betrokken zijn. Ook de Raad voor Cultuur heeft geadviseerd deze vorm van muziektheater te ondersteunen.

Met de goede bezoekcijfers van The Book of Mormon, Lazarus en Soldaat van Oranje heeft het Nederlandse publiek in elk geval duidelijk gemaakt dat het wel in is voor wat avontuur.

Musical Awards Gala 2020, woensdag 22/1, NPO 1, 20.30 uur.

De Musical Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste prestaties van het afgelopen musicaljaar. In twaalf categorieën worden de prijzen verdeeld door een vakjury met daarin o.a. cabaretier Alex Klaasen, zangeres Tania Kross en actrice Marisa van Eyle. Het gala wordt dit jaar gehouden in het Rai Theater in Amsterdam, wordt gepresenteerd door Frits Sissing en er staan optredens gepland van o.m. Hello, Dolly! en Tina – The Tina Turner Musical, twee producties die binnenkort in première gaan.

De hoogtepunten van het musicaljaar volgens de Volkskrant-recensenten

Wie moet er winnen in de belangrijkste categorieën volgens de Volkskrant-recensenten?

Beste musical groot:

Kinky Boots – De Graaf & Cornelissen

Anastasia – Stage Entertainment

Lazarus – Stage Entertainment

Hein Janssen: Anastasia - Dit is nu zo’n musical waarin je soms met open mond naar decor, vormgeving en de theatrale effecten kijkt. Met als bonus een prachtige rol van good old lady Gerrie van der Klei.

Joris Henquet: Lazarus - David Bowie en Ivo van Hove creëerden een uitdagende nieuwe vorm van muziektheater, met een ijzersterke cast, band en vormgeving.

Beste musical klein:

’t Schaep met de 5 Pooten – More Theater Producties

Brugklas de Musical – Michiel Morssinkhof

Fun Home – OpusOne

HJ: Fun Home - Goed dat Internationaal Theater Amsterdam en Opus One samenwerkten om iets niet-alledaags te programmeren.

JH: Fun Home - Intiem muzikaal drama dat het begrip ‘disfunctionele familie’ een nieuwe dimensie geeft

Vrouwelijke hoofdrol:

Eva van der Gucht (’t Schaep met de 5 Pooten)

Renée van Wegberg (Fun Home)

Tessa Sunniva van Tol (Anastasia)

HJ: Renée van Wegberg - Met het fantastische nummer Telephone Wire geeft zij deze intieme musical vleugels. Topartiest!

JH: Tessa Sunniva van Tol - Ze blinkt in Anastasia vooral als zangeres uit, we gaan nog veel van haar horen.

Mannelijke hoofdrol:

Daniel Cornelissen (Marvellous)

Ad Knippels (Fun Home)

Pieter Embrechts (Lazarus)

Dragan Bakema (Lazarus)

Naidjim Severina (Kinky Boots)

HJ: Pieter Embrechts - Showy en duivels tegelijk, deze extraverte Vlaming. Goed gecast ook!

JH: Dragan Bakema - Hij brengt in Lazarus een eigenzinnige, bezielde versie van de getroebleerde hoofdpersoon Thomas Newton.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden