TheaterrecensieHeidi Pippi Sissi Ronnie Barbie

De grootste makke van Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie is de moralistische toon ★★★☆☆

Deze kekke parodie op het bij elkaar geshopte leven van influencers is prachtig vormgegeven.

Annette Embrechts
Kimberly Agyarko en Jessie Wilms als #gewoonheidi en P-P-P-Presenting Pippi in Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjong Beeld Bowie Verschuuren
Kimberly Agyarko en Jessie Wilms als #gewoonheidi en P-P-P-Presenting Pippi in Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjongBeeld Bowie Verschuuren

Jeugdtheater

Door NTJong. regie Eva Line de Boer.

4/8, Theaterfestival Boulevard, Verkadefabriek, Den Bosch. Tournee: 18/9 t/m 31/10.

Ze krijgt misschien de erven van Astrid Lindgren achter haar broek, maar echt, actrice Jessie Wilms zou à la minute online moeten gaan met de vlogs van haar alter ego ‘P-P-P-Presenting Pippi’. Tijdens de tienervoorstelling Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjong pakt Wilms hilarisch uit met ter plekke opgenomen en vertoonde filmpjes.

Ondeugende sproeten op haar wangen, een muts met vier rode vlechten en dan, handcamera erop en verkopen maar, die naar je eigen zin ingerichte wereld. Volledig over de top, inclusief de sluikreclame van A-merkboodschappen waarover ze ‘toevallig’ struikelt in het barbiehuis waar ze haar handcamera doorheen loodst. Dat ze haar lamme benen koste wat kost buiten beeld houdt en iedereen voor een zeemeerminchallenge uitnodigt, verhult de tragiek van P-P-P-Presenting Pippi alias Clara – haar handicap houdt ze geheim. Online trekt alleen het perfecte plaatje 100 duizend volgers, zo volgt ze een ongeschreven YouTubewet. Totdat Clara de cloudloze Heidi ontmoet. Die heeft nog nooit van het world wide web gehoord en vindt haar geitenmelkleventje in de bergen maar saai. Dan blijkt #gewoonheidi onverwacht veel aandacht te genereren. Zo veel zelfs dat Ronnie zich met een dm (direct message) meldt.

Kimberly Agyarko als #gewoonheidi in Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjong Beeld Bowie Verschuuren
Kimberly Agyarko als #gewoonheidi in Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjongBeeld Bowie Verschuuren

Tieners herkennen direct de talloze hints naar het glimmende leven van instafamous muzikanten, zoals Ronnie Flex en Famke Louise. Ouders denken bij Heidi natuurlijk aan de gelijknamige Alpen-serie vol edelweiss, over dat dartele meisje en haar vriendin in rolstoel.

Deze kekke parodie, gemaakt en geschreven door het jonge regietalent Eva Line de Boer (met tekstbijdragen van Yentl van Stokkum), is bovendien prachtig vormgegeven, in een glooiend heuvellandschap bezaaid met barbiespeelgoed, Playmobil en uitbundige verkleedpartijen.

De acteurs, met naast Wilms ook een fris spelende Kimberly Agyarko en een lekker zuigende Roben Mitchell, worstelen weliswaar nog met de handcamera’s maar dat is een kwestie van de juiste afstemming met techniek.

Roben Mitchell als Sissi in Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjong Beeld Bowie Verschuuren
Roben Mitchell als Sissi in Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie van NTjongBeeld Bowie Verschuuren

Lastiger is dat je als toeschouwer steeds meer wordt opgeslokt door de videowand, en daardoor de acteurs lichtelijk uit het oog verliest. Dat schept ongewilde afstand. Bovendien, en dat is eigenlijk de makke, is Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie nogal ouderwets moralistisch van toon. Daar waar de onlinewereld bulkt van de gevaren (darkweb, depressie!), is de enige kritiek van Heidi op haar offline omgeving dat die saai is. Ze krijgt een tak mee als talisman, verwijzend naar een tag. En die houdt haar natuurlijk op het rechte bergpad, lees: een juiste verhouding tussen off- en online, met een eerlijk en oprecht Instagramprofiel. Ja, da-hag. Dat verschil snappen de meeste tieners. Dat leren ze, ook via internet. Neemt niet weg dat de voorstelling veel gespreksstof levert, en dat die poppenvloggers een eigen account verdienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden