De Gouden Coño voor een rechtschapen crimefighter

1 Dames en heren, het is tijd voor het hoogtepunt van de verkiezing. De jury heeft gewikt en gewogen. De Gouden Coño 2008 voor de mediapersoon van het jaar gaat naar.......

De trofee kon natuurlijk ook alleen maar gaan naar de man die de term (uit het Antilliaans) een nieuw medialeven inblies met het uitzenden van de Joran-tapes. Coño! Matón!

De Vries kan bijna alles. De hele, halve of compleet verzonnen bekentenissen van een verwende overjarige puber met aanpassingsmoeilijkheden en een hardnekkig persoonlijkheidsstoornisje wist De Vries op te blazen tot een zaak van staatsbelang.

Hypen doe je zo: gewoon even op woensdag in RTL Boulevard aankondigen dat je de zaak Nathalie Holloway hebt opgelost. Dan volgen NOS-Journaal, De Wereld Draait Door, NOVA en Pauw & Witteman vanzelf. Op vrijdag nog even een voorpaginaatje Telegraaf regelen, en klaar ben je. Ruim zeven miljoen kijkers konden zondag 3 februari niet anders dan machteloos de tv aanzetten en twee uur lang ademloos toekijken, waarna de held nog dagenlang mocht uitfietsen in De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Een tournee door de Verenigde Staten volgde, waar ze wel pap lusten van zulk volksvertier. Een Emmy was de slagroom op het toetje. Dat de zaak-Holloway ondertussen helemaal niet is opgelost, is slechts een kleinigheid. Zelf beschouwde de immer bescheiden crimefighter als zijn hoogtepunt overigens de ontknoping van de Puttense moordzaak.

Hij werd gloedvol geen politicus (voor minder dan twintig zetels wilde de staatsman zijn bed niet uitkomen), geen hoofdredacteur van De Telegraaf , en even gloedvol geen trainer van Ajax. TV is zijn ding.

Het voorlopig laatste nieuws rond de mediapersoonlijkheid 2008 zat in de kerstinterviews van de afgelopen weken: De Vries houdt het over een paar jaar voor gezien. Maar dat zei hij vlak voor zijn onderhandelingen over een nieuw contract met Endemol. Ervaren Peter-watchers weten wel beter: daar is hij veel te rechtschapen voor. Zo’n oprecht mens verdient met recht de Gouden Coño 2008. Respect!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden