De Gouden Clairy, slot: Paul, Sieneke en Jokertje

AMSTERDAM - De strijd om de Gouden Clairy is beslecht. Vandaag de laatste aflevering. De mediaredactie van de Volkskrant zet het jaar 2010 op een rij. De afgelopen drie dagen werd afgeteld van Arie tot Clairy. Vijftig mediasterren op een rij. Vandaag: een selectie uit de top-10.

Paul de Leeuw © anp Beeld null
Paul de Leeuw © anp

10 - Paul de Leeuw
Elke keer weer een breekbaar momentje tijdens het Concert in Rosso:
Hoe vertel ik jou,
dat de aarde niet meer rond is,
dat de zon niet meer schijnt,
dat het leven dat je leefde, binnenkort verdwijnt?'
Het is de waarheid, maar ga er maar aan staan hem te onthullen: De Leeuw weet van geen wijken, al heeft de kijker het wel gehad met het alom aanwezige televisiedier.
Hij is misschien wel het grootste talent van de Nederlandse amusements-televisie. Juist daarom is spaarzaamheid geboden. Tegen dovemansoren gezegd: de onmatige ster zelf wil alleen maar meer - een vaker gesignaleerd, slopend bijverschijnsel van het toch al gevaarlijke virus van de televisieroem. Het virus gedijt extra goed bij de warmte van de schijnwerper. Zijn Mooi weer De Leeuw stopte, zijn bestaan als producer flopte met pijnlijke vergissingen rond de vrouwentalkshow Tafel van 5 en Waar is Elvis?
Tot overmaat van ramp wist niemand rond het Braamstruikse Binnenpad De Leeuw te behoeden voor de dagelijkse Madiwodovrijdagshow op Nederland 3 - een verzamelstaat van niets meer dan al zijn vorige acts. De kijker hield het voor gezien, evenals sidekick Erben Wennemars. Netmanager Roek Lips ziet het nog aan tot het voorjaar, zo zei hij onlangs in een interview met dagblad De Pers. Daarna wordt het beest mogelijk uit zijn lijden verlost. Ranking De Leeuw: terug in zijn hok, en pas weer naar buiten met een geheel nieuwe circusact.

6 - Sieneke, Cornald en Vader
Het tv-moment van het jaar was uiteraard de bloedstollende ontknoping van het Nationaal Songfestival. Wie moest er met Sha-la-lie naar Oslo? Meidengroepje Loekz en zangeres Sieneke kregen evenveel stemmen. Tot overmaat van ramp koos het publiek voor Vinzzent. Componist Pierre Kartner moest de knoop doorhakken, maar Vader wilde niet kiezen. Yolanthe in paniek, TROS-kijkers op het puntje van hun stoel. Uiteindelijk zei Kartner, met een wegwerpgebaar: 'Dan Sieneke.' En dus mocht de montere kapster in opleiding naar Oslo, als eerste TROS-afgevaardigde. Ze haalde, ondanks discodraaiorgel, de finale niet. Commentator Cornald Maas, die in een tweet de Nederlandse 'exportproducten' Joran van der Sloot, PVV en Sieneke in één adem noemde, werd er door de TROS meteen uitgekegeld. Dit jaar gaan we naar Düsseldorf, helaas zonder Corny, maar mét de 3J's.

5 - Oh Oh Cherso
De Volkskrant (ja, echt!) voorspelde het al vóór de eerste uitzending: dit worden culthelden. En zo ging het. Vooral Barbie, Jokertje en Sterretje stalen de show. Onze favoriet was Matsoe Matsoe, die altijd praat én kijkt alsof hij net uit bed komt en - bonus! - twee keer zijn geslachtsdeel liet zien. Eerlijk is eerlijk: na vier afleveringen was de lol er wel af. Maar toen was de hype pas net begonnen. De Hagenezen maakten nogal wat los, ook in hogere culturele regionen. Volgens Volkskrant-columniste Evelien Tonkens is een toneelstuk van Maria Goos 'kwalitatief beter' dan Oh Oh Cherso, 'omdat Goos ons helpt op de weg van geweld naar beschaving, terwijl Oh Oh Cherso het omgekeerde doet. Ik daag iedereen uit het omgekeerde te betogen'. Ja ja. Misschien een ander keertje. Eerst een potje daggeren.

2 - Powned
Niet leuk om toe te geven, maar wél waar: van al die nieuwe actualiteitenrubrieken is PowNews veruit de leukste. De presentatie is niet swingend, het decor niet gezellig, maar veel belangrijker: de uit GeenStijl voortgekomen omroep had primeurtjes - en heus niet alleen over linkse zakkenvullers. Vraag maar aan PVV'er James Sharpe. Verschillende chique oude media bogen zich, in lijvige artikelen, over de vraag hoe om te gaan met Rutger Castricum. Resultaat: als het blonde boegbeeld met de roze microfoon opduikt, schieten (bijna) alle politici in een krampachtige joligheid. Een prestatie van formaat. Respect.

1 - Clairy Polak
Tadaa! En de winnaar is... Clairy Polak!
En terecht. De beste tv-interviewer zijn en dan genadeloos worden geofferd - het is een regelrechte schanddaad. Sinds ook het televisielandschap wordt overwoekerd door Wildernis, ligt de publieke omroep onder vuur. PVV en haar gedogers zagen in Polak de personificatie van de 'linkse omroep', wier neus zij graag hadden gebroken. Inderdaad, fijnzinnigheid valt de grappenmakers van Geert niet te verwijten. Exit Polak, die enkel nog in Buitenhof valt te bewonderen. Haar gaven als presentator en bijtertje tijdens live-interviews met bij voorkeur grijze grauwe mannen met bovengemiddelde status, mocht zij niet langer tonen in Nieuwsuur, waar collega's haar de kaas van het brood aten zodra zich een kandidaat leek aan te dienen voor een diepgaand interview. Zo gaat dat, in het warme wereldje van de omroep. Polak hield de eer aan zichzelf en gooide het bijltje erbij neer. Nog maar kort geleden beloonden critici en tv-journalisten haar vanwege haar interviewcapaciteiten met de Sonja Barend Award, een prijs in het leven geroepen door de VARAgids. Die bekroning is natuurlijk niet compleet zonder een nummer 1-notering in deze lijst. Met niet mis te verstane signaalwerking: wij willen onze Clairy terug. En snel ook!

Lees de complete top-10 in de Volkskrant van vandaag.

Sieneke © anp Beeld null
Sieneke © anp
Jokertje en Matsoe Matsoe © anp Beeld null
Jokertje en Matsoe Matsoe © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden