de Gouden Arie

Dat was het dan, weer een mediajaar in rook opgegaan. Drie dagen lang op deze plek: op zoek naar De Gouden Arie 2009, de jaarlijkse Mediatrofee van de Volkskrant....

25 Henk Hagoort Stille, hervormde jongen uit Ermelo die de machtigste man van het Mediapark werd, aldus Volkskrant Magazine. Gebruikt zijn iPod vooral om te luisteren naar theologische verhandelingen. Wilde minder omroepen, maar kreeg er meer: het toch al piepende en krakende bestel werd verrijkt met PowNed en WNL.

De voormalig EO-directeur regelde dat vijf ‘supertalenten’ meer mogen blijven verdienen dan Balkenende: ‘Paul de Leeuw is geen zakkenvuller!’ Bood over oneerlijke concurrentie klagende kranten en bladen beeld aan voor hun websites, en uiteindelijk ook de programmagegevens. Tegen een redelijke vergoeding, dat dan weer wel.

24 Jack Spijkerman Niets menselijks is Jack Spijkerman vreemd en dus bekeek hij na het verschijnen van VARA, Biografie van een omroep van Huub Wijfjes eerst op hoeveel bladzijden zijn naam werd vermeld. Achttien, dat viel helemaal niet tegen.

Nog steeds roept het vertrek van de bedenker van Kopspijkers, in 2005, woede op bij de VARA-top. Zelf had Spijkerman het ook niet makkelijk met het stigma van zakkenvuller. Het werd er niet beter op toen RTL-topman Bert Habets van RTL in januari in de Volkskrant verklaarde dat Spijkerman (en Robert Jensen) definitief niet terug zouden keren bij RTL. Het liep anders. Jensen heropende zijn riool en Spijkerman mocht op de felbegeerde zaterdagavond Wat vindt Nederland? presenteren. Omdat de kijkcijfers helemaal niet slecht waren, sleepte hij er een tweede seizoen uit. Zelfs zijn linkse vrienden van toen gunden het hem. Ultiem eerherstel: Spijkerman verscheen op de cover van de VARAgids.

23 Daphne Bunskoek, Hanneke Groenteman Geflopt in 2009: vrouwenpraatprogramma’s op Net 5 (De tafel van 5) en bij de VARA (Vrouw en Paard). Het zal de schuld van de mannen zijn, of op zijn minst van de directeur tv van de publieke omroep, Gerard Timmer. Volgens hem zijn programma’s met alleen vrouwen niet meer van deze tijd. Het kwam hem op een uitbrandertje te staan van Hanneke Groenteman, blogster, leidend panellid van Vrouw en Paard en niet erg bevattelijk voor het argument dat het programma eigenlijk ontzettend oninteressant was.

Met De Tafel van 5 van producent Paul de Leeuw en presentatrice Daphne Bunskoek liep het nog slechter af. In de laatste dagen keken er nog geen 40 duizend mensen naar het programma dat na twintig – in plaats van de afgesproken zeventig – afleveringen van het scherm werd gehaald. Weer een trendje voorbij.

22Andries Knevel Geridderd, omdat het majesteit behaagde. En terecht. De evolutie van Andries Knevel bewijst in zijn eentje het gelijk van Darwin. In een jaar tijd van evangelische reli-fundi geëvolueerd tot aarzelaar wiens fundamenten begonnen te schudden na het besef dat hij niet in het klassieke scheppingsverhaal kon geloven. Zelfs zijn priemende vingertje transformeerde tot een kromgebogen palmtakje dat louter op zijn eigen zelf wees.

Temidden van die verwarring vluchtte Knevel in zijn werk. Samen met zijn onafscheidelijke buikspreekpop Tijs van den Brink verzorgde hij vrolijk variété in de late avond. Een gezinsbrand in Kampen, moeders van vermiste meisjes, een tennisser met balkanker – elk lam dat ook maar enigszins door Gods toorn getroffen leek, werd door het duo warm verwelkomd. Dolende schapen zijn wij. Knevel wijst zijn kudde de weg. Hij is onze Redder, onze ridder. Andries Knevel, moraalridder.

21 Margriet van der Linden Zomergasten en vooral de rol van de presentator, het is elk jaar weer een enorme toestand. Dit jaar was Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij, aan de beurt om te worden overladen met kritiek, vooral na het interview met Carice van Houten.

Hanneke – daar is ze weer – Groenteman stelde vast dat het gesprek totaal mislukte en stelde, heel lief, op haar weblog dat dit niet aan de actrice te wijten was: ‘Dat kwam niet door jou, dat kwam voor honderd procent door de totaal humorloze, formele, oninteressante en onbekwame manier waarop Margriet van der Linden je door de avond loodste.’

Fijne collega, stelde Joost Zwagerman vast. De oud-presentator van Zomergasten noemde de aanval ‘een voorbeeld van de vergroving en verhuftering in de samenleving’. Zo kon ie wel weer. En Margriet van der Linden, slachtoffer van wat Xandra Schutte in De Groene Amsterdammer ‘de bloeddorst van de media’ noemde? Die schudde haar hoofd en ging vrolijk verder met leven.

20 Yvon Jaspers Kijkcijferkanon, maar zó gewoon gebleven: Yvon Jaspers, onze favoriete buurvrouw. Bij de kijkcijfers van het KRO-programma Boer zoekt vrouw – ruim 4 miljoen – hoort slechts een gepast stilzwijgen. Jammer: dat ze als tafeldame totaal uit het lood sloeg toen Pieter Lakeman in De Wereld Draait Door ontplofte.

En dan was er natuurlijk nog haargate. Voor een fotoshoot in het blad Miljonair werd ze onder handen genomen door een stylist die, naar verluidt, een janboel van haar kapsel maakte. Het management van Jaspers pikte het niet en vroeg een vergoeding van 198 euro om het ‘verbrande’ kapsel op te laten kalefateren. Dat Jaspers in DWDD ontkende, ondanks keiharde bewijzen, strookte niet met haar imago van gelukkige huisvrouw. Nog even aan werken in 2010.

19 Dominique Weesie, Fons van Westerloo En daar zat hij dan bij Knevel & Van den Brink , te praten over het geloof. Dat was toch niet Dominique Weesie? Jawel: de brave veertiger, eerder bekend als Fleischbaum, de messcherpe rebel van shockblog GeenStijl. Nu is hij omroepbaas van Powned, dat belooft ‘de natte droom van de STER’ te worden door jonge mannelijke kijkers te trekken.

En die voorzitter van WNL, de nieuwe omroep van De Telegraaf, dat is toch niet Fons van Westerloo? De oud-RTL-baas (63) zou het toch rustig aan gaan doen, in plaats van de AVRO van G.B.J. Hiltermann proberen te laten herleven? ‘Jawel. Maar toen ik benaderd werd begon het meteen te kriebelen.’

18 De Frogertjes Hun volvette imago was danig aan een upgrade toe en die missie is geslaagd: de Frogertjes waren niet te missen dit jaar, in de frisse gedaante van ware weldoeners. René als Topper met Geer, Goor en Boom, René als Flopper op het Songfestival, René en Natas zonder een cent te makken in een afbraakbuurt – voor een maandje dan, en voor de voedselbank.

Geen bushalte waar de warme hondenogen van Natas niet in je diepste zelf staarden. Zelfs die reclameschnabbel voor een energiemaatschappij wist ze nog de glans te geven van een goed doel, ondanks klachten over de campagne.

Cameraploegen waren van harte welkom op de begrafenisbijeenkomsten voor vader en moeder Froger. Tranen toonden: wij zijn mensen.

17 Jan Slagter Onze favoriete omroepbestuurder heeft een hekel aan vergaderen, niet in de laatste plaats omdat hij dan niet mag roken. Een uur, langer houdt hij het niet vol.

Jan Slagter is anders dan de rest, om vele redenen. Hij was mede-eigenaar van Belgische snookercafés en werkte voor de Nederlandse Vereniging ter bevordering van het Levensverzekeringswezen voordat hij zijn tanden zette in een omroep voor de wat oudere medemens, MAX. MAX = Jan Slagter, en in 2010 gaat het vast een keer lukken om een programma van de ouderenomroep van begin tot eind uit te kijken.

16 Matthijs van Nieuwkerk Zonder dollen, het meeste plezier beleefden we op tv aan De Wereld Draait Door, de temporijke parade van BN’ers, sterren en sterretjes die iets (cd, boek, zichzelf) willen aanprijzen of gewoon iets te melden hebben – of niet, wat maakt het ook uit.

Prima uitzendingen/eerbetonen na de dood van Martin Bril en Ramses Shaffy. De klap op tafel van Pieter Lakeman mocht er ook wezen, evenals het interview met advocaat Cees Korvinus, de nieuwe VARA-voorzitter die van tv maken weinig kaas had gegeten: hij kon tafelheer Beau van Erven Dorens niet direct plaatsen. Van Nieuwkerk: ‘U weet er weinig van.’ Korvinus: ‘Ja, dat lijkt me prima.’

15 Marco Borsato Zo ben je een superster, zo ‘doet’ je gouden plaat bij de veiling van je failliete bedrijf 3.200 euro. Meldde op een persconferentie in Paradiso dapper ‘niet ongelukkiger dan een jaar geleden’ te zijn. Waarna de tranen kwamen. Liep ook nog een Oscar mis, doordat de Nederlandse organisatie Silent Army instuurde, een afgeleide van Wit Licht. Alleen originele producties zijn welkom, liet Hollywood weten. Waarop Oorlogswinter werd ingezonden. Het is de waarheid – zit een liedje in.

14 Wendy van Dijk In 2008 goed voor de flop van het jaar, Million Dollar Wedding, een raar programma dat de zaterdagavond voor RTL vergalde. Na de regen volgde zonneschijn met een programma dat werd bedacht in nauwe samenwerking met het Curaçao Toeristen Bureau Europa.

Voor haar comeback kroop Wendy van Dijk in de huid van de Curaçaose weervrouw Dushi. Ushi en Dushi werd door RTL speciaal ontwikkeld ten behoeve van de adverteerders, zo gaat dat. Het grootste raadsel blijft: hoe kan het eigenlijk dat al die mensen serieus in gesprek gaan met wat toch duidelijk een vrouw in een bruin plastic pak is?

13 Eva Jinek ‘Boobies! Ik zie je borsten!’ Het scheelde een haar met de jongens van Patricia Paay, maar de meest besproken borsten van het jaar zijn toch de aanzienlijk authentiekere exemplaren van nieuwslezeres Eva Jinek. Dankzij een per ongeluk op internet beland filmpje van de minuten vóór een journaalpresentatie. De beelden, op de eerste dag al meer dan honderdduizend keer bekeken, tonen Jinek die haar kapsel schikt en zich met de regie afvraagt: ‘Moet ie één knoopje meer open, of juist niet?’ Ze deed een natuurgetrouwe weergave van haar moeder, een soundbite die de nieuwslezeres vermoedelijk haar carrière lang blijft achtervolgen. Het werd al snel een ringtone. ‘Toch een beetje een droom die uitkomt’, aldus Jinek koeltjes.

12 Froukje Jansen De snelle opkomst en de nog snellere ondergang van De Zomer Draait Door, zeg maar De Wereld Draait Door in de zomer, maar dan zonder Matthijs, leidde tot tumult. Dat kan ook moeilijk anders als diezelfde Matthijs in de VARA-gids over het programma zegt: ‘Het troosteloze woord zomeruitverkoop drong zich bij mij op.’

Zwaar tegenvallende kijkcijfers en een weinig benijdenswaardige presentatrice. Treurig dieptepunt: Martin Simek sloeg in een boze bui een vragenkaartje uit haar handen. ‘Ik háát dit’, zei hij ter verklaring.

11 Ad van Liempt Zo ongeveer in zijn eentje verantwoordelijk voor de opleving van geschiedenis op tv. De bedenker en maker van onder meer Andere Tijden deed van zich spreken met zijn magnum opus: De Oorlog. In de voetsporen van Lou de Jong een verfrissende nieuwe blik op de bezetting, met als schrijnende werkelijkheid onder meer de bereidwilligheid van de gemiddelde burger om den Duitser van dienst te zijn. Met nooit eerder vertoond beeldmateriaal, voorbeeldig gepresenteerd door Rob Trip. Tv op zijn best, dankzij de ‘historicus van het jaar’. Gemiddeld een miljoen kijkers (ruim de helft jonger dan 65) die het waardeerden met een 8,1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden