De Gouden Arie

Dat was het dan, weer een mediajaar in rook opgegaan. Voor de laatste dag op deze plek: op zoek naar De Gouden Arie 2009, de jaarlijkse Mediatrofee van de Volkskrant....

10 Frank Houtappels Camping ’t Vrije Schaep, daar zouden we nou graag eens op bezoek gaan, om een pils te drinken aan de bar van Kootje de Beer en een praatje te maken met Arie Balk, Opoe Withof of Lena Braams.

Geweldige camping, daar ergens aan de Noordzee, voor de KRO gecreëerd door een scenarioschrijver die haarfijn aanvoelt wat leuk is en wat niet, en die de jaren zeventig tot leven weet te wekken met milde zelfspot, kolderieke dialogen en fijne oneliners. Om je op te verheugen: volgend seizoen verhuist het hele Amsterdamse spul naar Spanje, voor ’t Spaanse Schaep.

Frank Houtappels had de wind mee, in 2009. ’t Vrije Schaep werd volkomen terecht geëerd met de Zilveren Nipkowschijf en als lid van het schrijversteam van Gooische Vrouwen hield hij de Televizier Ring vast. Drama, het gaat ook wel eens hartstikke goed op de Nederlandse tv.

9 Sven Kockelman Met die kenmerkende, plechtige en tegelijkertijd drammerige stem: ‘DSB moet failliet. Hier aan tafel de voorman van Hypotheekleed, Pieter Lakeman. Goedemorgen.’

Lakeman: ‘Goedemorgen.’

Het is 1 oktober. Op de A9 Alkmaar richting Amstelveen staat tussen het knooppunt Beverwijk en de brug over het Zijkanaal C een file van 5 kilometer, China viert het zestigjarig bestaan van de Volksrepubliek en het aantal brandoefeningen in de zorg is te laag, meldt KRO’s Goedemorgen Nederland.

En Sven Kockelman interviewt dus Pieter Lakeman.

Kockelman: ‘DSB moet failliet?’

Lakeman: ‘Ja.’

Waarna Lakeman zijn oproep doet aan de spaarders om hun geld van de DSB-rekeningen te halen. Kockelman vraagt nog wel of het niet ‘ongelooflijk onverantwoord’ is om zo’n oproep te doen, ‘in deze tijden van financiële crisis’, maar het hypotheekleed is al geschied.

Lakeman krijgt zijn zin en de vraag of Kockelman en de redactie van het ontbijtprogramma zich misschien ‘ongelooflijk onverantwoord’ hebben gedragen, wordt nauwelijks meer gehoord. Groots TV-momentje.

8 Patricia Paay Laten we nou eens niet zo lullig en benepen doen en Patricia Paay (60) gewoon liefdevol een diva noemen. Een ouderwetse diva, zo eentje van een onbestemde leeftijd die mannen (jong, oud, alles) het hoofd op hol brengt en uitdagend, maar altijd stijlvol, langs de rijen paparazzi paradeert, helemaal zichzelf en ontzettend blond.

La Paay.

Understatement: aan aandacht geen gebrek in 2009, in de eerste plaats natuurlijk dankzij Adam Curry, manlief die haar inruilde voor een aanzienlijk jonger exemplaar. La Paay verscheen vervolgens in De Bladen met de ene na de andere toyboy, wat best grappig was, en toch ook diva-achtig, en was tussendoor ouderwets op dreef als jurylid in Popstars, waarna een schitterende apotheose volgde: Playboy.

Alle verlangens van de makers van het zieltogende blootblad werden waargemaakt. Foto’s lekten uit, storm op internet, De Telegraaf, RTL Boulevard, SBS Shownieuws en de rest van de wereld in alle staten en een gewenst en lekker pittig slot bij De Wereld Draait Door.

Is La Paay een aandachtsjunk, zoals die gemene cabaretier/tafelheer Theo Maassen tot afgrijzen van presentator Matthijs van Nieuwkerk beweerde? Brengen de foto’s in Playboy alleen necrofielen in een staat van opwinding? Gezien de topverkoop van het blad met de oudste playmate aller tijden, La Paay dus, denkt menigeen er anders over. Een diva dus.

7 Sjuul Paradijs Aimabel, snel en every inch De Telegraaf, schreef de Volkskrant. Honderd kilo belangenverstrengeling, aldus de website klokkenluideronline.nl. Sjuul Paradijs is de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf en dat was te merken ook. WE HEBBEN ZE! meldde de krant in maart over de volle voorpaginabreedte, toen de benodigde 50 duizend leden binnen waren voor de omroep Wakker Nederland. ‘Als zoon van een banketbakker is Sjuul bekend met de chocoladeletter’, had fotograaf Jan Stappenbeld al geconstateerd bij Paradijs’ aantreden.

OP NAAR HILVERSUM! stond er dan ook in februari, toen de krant aankondigde een omroep te willen beginnen. Pardon, een omroep van De Telegraaf? Ja, die krant , want ‘de ruggengraat van onze samenleving, hardwerkende mensen, veelal met gezinnen en niet altijd hoge inkomens’, wordt niet gehoord in Hilversum. De gratis miljoenen voor het maken van tv en radio en de onbelemmerde toegang tot de programmagegevens hadden er natuurlijk niets mee te maken.

Paradijs boekte niet bijster veel succes tegen de kilometerheffing van minister Eurlings. Kreeg van minister Ter Horst – SCHANDE AIVD! – wel min of meer excuses voor het afluisteren van Telegraaf-journalisten.

6 Marc-Marie Huijbregts Caviagate! Het was gedurfd, maar in zijn eentje vervolmaakte hij een ontharingstrend, later lafjes voortgezet door André Agassi, Pierre Wind, Herman den Blijker en Rob Kamphues.

De leukste tafeldame van De wereld draait door bevrijdde zichzelf met één forse klap van het zwetende juk waaronder hij jaren gelopen had: zijn toupetje – live op tv voor eeuwig afgerukt. Moedig, en wie het oude beeld terugziet, beseft pas hoe meelijwekkend het juk van de vermomming eigenlijk was.

Hulde voor de daad, die brede navolging kreeg: inmiddels gaat half Nederland kaal over straat.

5 Christian Van Thillo Nederlands nieuwe mediamagnaat, uit België. Charmant en met de looks, meldden alle portretten, maar ook keiharde zakenman. Belg met ballen. Kreeg het door het Britse opkoopfonds Apax – en wanbeleid – uitgeholde PCM in handen, uitgever van onder meer de Volkskrant , Trouw en het AD. Had al Q Music en Het Parool: De Persgroep Nederland is compleet. De NRC werd verkocht aan Het Gesprek en de Brenninkmeijers, ook de PCM-boeken gaan eruit.

Ontkende een kille saneerder te zijn en werd boos bij de vergelijking met Berlusconi. ‘Vreselijk. Ik zit niet in dit vak om macht uit te oefenen, maar omdat ik van kranten houd.’ Bij het AD verdwenen 185 van de bijna 700 banen en hoofdredacteur Jan Bonjer, bij de Volkskrant en Trouw worden 130 van de ruim 750 arbeidsplaatsen geschrapt. ‘Maar dan staat er ook een bedrijf waar wij voor 300 procent in geloven’, aldus de Belg.

4 Antoinette Hertsenberg De eerste – en waarschijnlijk laatste – TROS-presentatrice die het schopte tot de titel Journalist van het Jaar van het vakblad Villamedia Magazine.

Terecht, want banken en verzekeraars sidderen voor het bijtertje onder de presentatoren. Vooral sinds haar consumentenprogramma Radar in 2006 de term woekerpolis bedacht voor alle dure financiële rommel die mensen jarenlang was aangesmeerd, en er vervolgens op toezag dat er ook maatregelen tegen werden getroffen. Dirk Scheringa wordt er nog wel eens zwetend wakker van.

3 Linda de Mol Wie dit jaar niet door minstens één medium werd uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar, stelt echt niets voor. Maar niemand verdiende de titel van weekblad Elsevier meer dan Linda de Mol, mede namens alle kolonels buiten dienst woonachtig op de Veluwe.

Linda is Linda. De enige vrouw zonder achternaam, samen dan met Máxima. Dit was het nieuws: Linda filmt, Linda schrijft, Linda presenteert, Linda scheidt, Linda hervindt, en Linda wint. Kortom: Linda lééft – dat willen we allemaal wel. Vandaar dat de gewoonste vrouw van Nederland kon uitgroeien tot nationaal icoon, droombeeld van elke gelukkige huisvrouw in de Vinexwijk met een Saskia Noort op schoot op een degelijk doorzittertje van de Trendhopper.

Jaren runner up geweest, maar dit was háár jaar: Gooische Vrouwen eindelijk bekroond met een Ring, met een succesvol ‘familieprogramma’ op de zaterdagavond Paul de Leeuw verslagen, een speelfilm en een nieuwe liefde – volgend jaar kan alleen maar slechter zijn, maar gelukkig duurt 2009 nog even. Champagne, en een tikje tipsie over de drempel – heb je geen zin, dan máák je maar zin. Komend jaar zal ze haar autobiografie schrijven. De filmrechten zijn al internationaal verkocht, het wachten is op Linda – The Musical. Frits Sissing heeft getekend voor Op zoek naar Linda.

2Gerda Smit ‘Alles is weg’. Treffender en symbolischer had het afgelopen jaar niet samengevat kunnen worden dan met de kernachtige woorden van Gerda Smit, verslagen vrouw te Volendam. Tuintje in haar hart voor haar bloedeigen zoon, Jan de zanger. Het was zomer, en ze had ‘een hele rare smaak in mijn mond’ gekregen.

Eerst dat groezelige garagefilmpje van Yolande, Yolanthe, of hoe heet ze, zoenend met ene Wesley Sneijder, nu had moeder Smit jammerend moeten toezien hoe die slettebel er na de breuk met haar oogappeltje vandoor was gegaan met de hele huisraad.

Wat doe je in zo’n geval: je belt Evert. Evert Santegoeds, handelsreiziger in ranzige roddels, tevens voor al uw koelbloedige afrekeningen in woord en beeld. De betreffende aflevering van SBS Shownieuws is hét TV-Moment van het jaar, de illustratie van een volk in verwarring.

De hele huisraad van Jan en Yolanthe: de sprei. Konijnenbontjes. Alles is weg. Servetten – weg. De blender – Weg. Citruspers, losse kapstokken, dekenkisten, kandelaars, kristal, de tafelloper, compleet servies, 24-delig, en dekbedden die Máxima en Willem-Alexander ook hadden. Tien gastendoekjes – weg.

Een enkel tussenvraagje van Evert volstond. ‘Voor hoeveel is er weg? Een ton?’

‘Misschien wel meer’. Misschien ook niet, maar daar ging het niet om.

Pas deze week werd bekend dat de actie van Gerda het gevolg was van een optreden in Jans eigen hypnose-show. De hypnotiseur van dienst was vergeten in haar ogen te blazen, maar dat is inmiddels gebeurd. Moeder is weer helemaal boven water, bij de Volendamse Blokker is ze gezien met twee pakketjes gloednieuwe gastendoekjes.

1 Arie Boomsma Ziet: de Heer is waarlijk opgestaan. Er is veel veranderd in tweeduizend jaar: Hij presenteerde Zijn goddelijke gedaante op geheel eigentijdse wijze in alle media die voor Hem openstonden. Eerst als reli-boy een beetje de achterban van de EO teasen met veertig dagen zonder seks, daarna met zijn heilige kruis in de L’Homo, de eenmalige Playboy voor hé’s en ho’s.

We hebben gesmuld, tot aan de henna-tatoeages toe. Dat zoute water over die goudgebruinde akker, dat haar – alles klopt aan Arie, de Almachtige. ‘En God schiep Arie’, kopte Linda de Mol dan ook lekkerbekkend in haar eigen egozine.

Vanaf grote hoogte overziet Arie Zijn koninkrijk, en Hij zag dat het goed was. Zijn schapen volgen hem, blind en door weer en wind. Arie op het altaar bij Knevel & Van Den Brink, Pauw & Witteman en De wereld draait door.

Arie Man van het Jaar in de Viva, het is te bescheiden eer voor God zelf. Zelden heeft op deze plek zo’n terechte winnaar gestaan als dit jaar. Bidden wij thans nederig tot Zijne Grote Genade Arie Boomsma: O Heer, heb meelij met ons, wij kunnen niet anders dan U te volgen, op het pad dat zal leiden naar eeuwige verlossing.

De jury is unaniem in haar oordeel: zelfs een planetoïde naar hem vernoemen zou te schamele eer zijn voor wie de Melkweg nog te klein is. Dames en heren, geachte aanwezigen: de Gouden Arie 2009 kan natuurlijk alleen maar uitgaan naar de naamgever zelf. Arie Boomsma is zijn eigen prijs, en de Bekroonde heeft te kennen gegeven dat Hij het daarmee alleen maar van harte eens kan zijn. Applaus voor een terechte winnaar!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden