De goeie ouwe radio

De aankondiging van Netwerk klonk onheilspellend genoeg. ‘Ruim acht jaar zat Natascha Kampusch gevangen, maar de nachtmerrie is nog altijd niet voorbij....

Op 23 augustus is het een jaar geleden dat het Oostenrijkse meisje Natascha Kampusch uit haar gevangenschap ontsnapte. Begrijpelijk dat Netwerk naar Wenen afreisde. Het liefst om haar zelf te spreken, maar daar zal wel een prijskaartje aan hebben gehangen. De moeder was ook goed, zeker met deze beschuldiging aan haar nek.

Na een poosje kwam de aap uit de mouw. Moeder Brigitte Sirny-Kampusch heeft een boek geschreven en volgende week verschijnt daarvan de Nederlandse vertaling Zonder Natascha. Dan is een beetje voorpubliciteit nooit weg. Anders gezegd, Netwerk had gewoon een leuk agendaklusje in Oostenrijk. Men had ook nog een weekje kunnen wachten, want dan komt mevrouw naar Nederland om haar boek te promoten.

Over de beschuldiging van betrokkenheid vernam ik bitter weinig. De interviewster stelde het wel aan de orde, maar mevrouw Sirny-Kampusch leek zich daarover geen zorgen te maken. Die man was in 2001 al eens door de rechter erop gewezen op te houden met zijn gestook. Volgende vraag.

Aan het slot van de uitzending bekroop me het gevoel dat ik lekker was gemaakt met een dooie mus. De presentator zei nog wel dat morgen het EO-radioprogramma De Ochtenden er ook aandacht aan zou besteden.

In zekere zin was die radio-uitzending onthullend. Kennelijk had Netwerk niet meer mogen noch kunnen doen dan spreken met mevrouw Sirny-Kampusch. Radio is in dergelijke gevallen veel vrijer. In de uitzending liet de man die de moeder beschuldigt, een oud-rechter genaamd Martin Wabl, weten dat zij de ontvoerder had gekend. Hij had tevens ontdekt dat Natascha als peuter in bed had geplast en dat ze 10 kilo was aangekomen. Hij vermoedde seksueel misbruik, wat in zijn ogen werd bevestigd door kinderfoto’s waarop Natascha bloot in de paardrijlaarzen van haar grote zus stond met een zweepje in haar hand. Daar kunnen paranoïde halve garen zich van alles bij voorstellen en dat had Wabl ook gedaan.

De publiciteitsmachine van mevrouw Sirny-Kampusch zat op zo’n berichtgeving natuurlijk niet te wachten. Vandaar dat we er niks over zagen en dat we voor het echte nieuws, hoe smoezelig ook, aan de goeie ouwe radio waren overgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden