Ter RedactieDe Gids

De Gids bereidt zich voor op 2020

Bij De Gids, een onderdeel van de Volkskrant-website, vindt de lezer antwoord op ‘alle grote en kleine levensvragen.’ De redactie bereidt zich voor op het nieuwe jaar, waarbij goed wordt gekeken naar de stukken die het best worden gelezen.

Redactievergadering van de Gids, met als tweede van links Corinne van Duin. Beeld null
Redactievergadering van de Gids, met als tweede van links Corinne van Duin.

‘Dit was echt een knaller. Vorige week had het stuk 100 duizend lezers.’ Corinne van Duin, chef journalistieke vernieuwing en het online-onderdeel De Gids, checkt de meest gelezen Gidsstukken van de afgelopen week. Het populairste verhaal ging over besparingstips, met de kop ‘Ben je blut door de dure decembermaand? We helpen je januari door’.

Naast Van Duin hangen nog de glittergordijnen van de kerstborrel. Het is de eerste vergadering van het jaar voor de redactie van De Gids, de plek waar, in de woorden van Van Duin, de lezer antwoord vindt op ‘al zijn grote en kleine levensvragen’. Dat betekent dat je kunt lezen waarop je moet letten als je een tv gaat kopen en hoe je een scone maakt, maar ook hoe je vriendschappen onderhoudt en waarom op de werkvloer een compliment beter werkt dan een bonus.

Welke stukken het meest worden gelezen, is belangrijke informatie voor De Gids. ‘Wat voor mij de maatstaf is voor een goed onderwerp is of het veel mensen bezighoudt’, zegt Van Duin. ‘Er is in de krant voldoende ruimte voor niche-onderwerpen en dat is prima, dat hoort bij ons, maar met De Gids probeer ik juist zoveel mogelijk mensen te bedienen.’

Het Gidsteam is begonnen met allerlei onderwerpen die aan het begin van een nieuw jaar leven. De overweging is altijd: op welke vraag zoekt de lezer nu een antwoord? Daarom zijn er nu reistips, want vakanties worden vaak in januari geboekt. En daarom wordt er, na de overdaad aan lekkernijen in december, besproken of het gezond is om te vasten. 

In de vergadering gaat het over Dry January, De Gids heeft er een Facebookgroep voor in het leven geroepen: de Volkskrant Januari 0.0. Hier kunnen lezers die na de feestdagen een maand alcoholpauze inlassen steun, inspiratie en tips vinden van De Gids en van andere lezers.

Het zijn soms luchtige onderwerpen, maar ook iets schijnbaar onschuldigs als hoe vaak je je handdoek moet verwisselen wordt onderzocht volgens de journalistieke standaard. Online kun je overal advies vinden, maar bij veel bronnen weet je niet of het ook góéd advies is. Van Duin: ‘Wat ik zo fijn vind aan de Gids is dat mensen weten dat ze het kunnen vertrouwen, want het komt van de Volkskrant.’

‘Servicejournalistiek’, zoals wat De Gids doet ook wel wordt genoemd, is het ‘werkpaard van de nieuwskrant’. Van Duin geeft een voorbeeld. ‘Dat wij als krant aan het eind van het jaar nog een keer goed uitzoeken hoe het nu zit met die aanvullende tandartsverzekering.’ Het stuk stond ruim een week in de lijst met topartikelen op de site. ‘Geen sexy onderwerp, maar news you can use. Dat wil de Volkskrant de lezer óók brengen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden