De Getemde Feeks is verrukkelijke mix van slapstick en spectaculair teksttoneel

De Getemde Feeks is een onvervalste komedie, zonder de bittere kantjes die Shakespeares stuk ook heeft. De leukste scène, vlak na de pauze, is perfect getimed en erg grappig.

Tim van der Molen en Inge Wijers in De getemde feeks. Beeld
Tim van der Molen en Inge Wijers in De getemde feeks.Beeld

De première van Shakespeares De Getemde Feeks afgelopen vrijdag in het Drentse Diever was om twee redenen historisch. Allereerst omdat na loting werd bepaald wie die avond de rol van feeks Katharina zou spelen en wie haar temmer Petruchio. Het lot wees de jonge acteur Tim van der Molen als feeks en Inge Wijers als onderdrukker aan. Spannend.

Minder leuk: rond kwart voor 11 in de avond brak een kortstondig noodweer los met enorme regenval, donder en bliksem. De twaalfhonderd mensen die de première bijwoonden moesten snel het bos verlaten. Zo zijn nu eenmaal de veiligheidsvoorschriften.

De Getemde Feeks, theater, van Shakespeare door Shakespeare Theater Diever. Regie Jack Nieborg. 18/8, Shakespearetheater Diever. Aldaar t/m 23/9.

De Getemde Feeks denderde toen gelukkig al naar het slot, als een verrukkelijke mix van slapstick en spectaculair teksttoneel. In het kort: de rijke zakenman Baptista heeft twee dochters: Katharina, een furie van een meid, en haar bevallige zusje Bianca. Om Katharina lopen alle mannen met een boog heen, met Bianca willen ze trouwen. De vader heeft echter bepaald dat dat pas mag als Katharina aan de man is. Daartoe verschijnt Petruchio ten tonele: een stoere macho die als enige tegen haar op kan omdat hij haar als gelijke ziet. Inge Wijers speelt hem met elegante mannelijkheid. Vanaf dan draait de mallemolen van de liefde volop.

Regisseur Jack Nieborg maakt van De Getemde Feeks een onvervalste komedie, zonder de bittere kantjes die dit stuk ook heeft. Vooral de scènes waarin een stel wufte vrijers rondom Bianca cirkelt, zijn een regelrechte klucht vol persoonsverwisselingen en misverstanden. De leukste en briljant gechoreografeerde scène is die vlak na de pauze, wanneer Petruchio zijn bruidje meeneemt naar huis en zijn bedienden in paniek raken. Met zwarte pruiken en witte schorten speelt nagenoeg het hele ensemble een stel duveltjes uit een doos, die overal en nergens opduiken. Perfect getimed en erg grappig.

Maar helaas: voordat we de slotmonoloog van de dan getemde Katharina kunnen horen ('Wij vrouwen lijken het meest op wat wij het minst zijn'), klinkt uit de speakers ineens B.J. Thomas' Raindrops Keep Fallin' on My Head en maant Petruchio ons het bos te verlaten. In het weggaan wensen we hem een gelukkig huwelijk.

Publiek bepaalt: Wie speelt de feeks en wie haar onderdrukker?

In Diever wordt een feeks getemd, maar het lot bepaalt of dat een man is of een vrouw. De gedachte erachter: een beetje loskomen van gevestigde rolpatronen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden