Theater

De fysieke, soms excentrieke speelstijl fleurt de snoeiharde teksten in Demonen op ★★★★☆

In de uitvoering van het Rotterdamse gezelschap Mooi Weer & Zo blijkt Demonen van Lars Nóren nog steeds een ijzersterk portret van een gedoemde relatie.

Hein Janssen
Frank en Katherina in Demonen Beeld Maarten Laupman
Frank en Katherina in DemonenBeeld Maarten Laupman

Ze dansen zo innig samen, Frank en Katherina, op If you leave me now van Chicago, maar je voelt dat het mis zal gaan met dit jonge stel. Lars Norén (1944-2021) schreef over hen Demonen, een van zijn vroege toneelstukken. In de uitvoering van het Rotterdamse gezelschap Mooi Weer & Zo blijkt het stuk nog steeds een ijzersterk portret van een gedoemde relatie. Met dank aan Who’s afraid of Virginia Woolf van Edward Albee, waar Demonen een afsplitsing van lijkt.

Frank en Katherina hebben twee bezoekers nodig om hun opgekropte gevoelens en verborgen verlangens los te wrikken. Dat zijn in dit geval de wat timide buurtjes Jenna en Thomas, die twee jonge kinderen hebben en derhalve doodvermoeid zijn. Zij hebben nauwelijks tijd om over andere dingen na te denken dat het leeghalen van de wasmachine.

Demonen speelt zich af op de avond voordat Frank de as van zijn moeder gaat begraven – moeders urn staat prominent in het decor. Drank, verwijten, uitbarstingen, seksuele spanning – alles komt voorbij in een even broeierige als cynische voorstelling, door Eva Lemaire bedrieglijk luchtig geregisseerd. Ze heeft haar spelers een fysieke, soms zelfs excentrieke speelstijl opgelegd, die in dit geval erg goed werkt en die Noréns snoeiharde tekst wat opfleurt. Ook de popliedjes die ze af en toe gebruikt werken goed.

Doordat de vier acteurs bijzonder getalenteerd zijn, worden Noréns beklagenswaardige personages niet onderuit gehaald, maar krijg je zelfs mededogen met ze. Spannend is de erotische scène tussen de twee mannen, waarbij Frank zijn homoseksuele verlangens eindelijk hoopt te bevrijden. Edouard Kain speelt hem grandioos, met zijn wanhoopsdans op Good Times van Chic als angstaanjagend slotakkoord. Je gunt hem betere tijden.

Demonen

Theater

★★★★☆

Door Mooi Weer & Zo, tekst Lars Norén, regie Eva Lemaire

11/6 Schiecentrale Rotterdam, daar t/m 20/6. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden