NieuwsThe Homesick

De Friese band The Homesick tekent contract bij legendarisch platenlabel Sub Pop

The Homesick, met vanaf links: Erik Woodwijk, Elias Elgersma en Jaap van der Velde.  Beeld Sarah Cass
The Homesick, met vanaf links: Erik Woodwijk, Elias Elgersma en Jaap van der Velde.Beeld Sarah Cass

Sub Pop schonk de wereld onder meer het debuutalbum van Nirvana, Bleach. In 2020 verschijnt de nieuwe plaat van The Homesick, The Big Excercise.

Menno Pot

Het debuutalbum van de Friese rockband The Homesick, het enthousiast ontvangen Youth Hunt (2017), was net een paar weken uit toen de band een mailtje uit de VS ontving: ‘We like your music!’ Afzender: Sub Pop uit Seattle, een platenmaatschappij waarvoor het adjectief ‘legendarisch’ van stal mag.

Dat was in het voorjaar van 2017. Nu, ruim tweeënhalf jaar later, mag het grote nieuws eindelijk naar buiten: het tweede album van The Homesick uit Dokkum, The Big Exercise, verschijnt op 7 februari 2020 bij het label dat de wereld het debuutalbum van Nirvana schonk (Bleach, 1989), om het beroemdste wapenfeit maar te noemen.

‘We hebben wat Sub Pop-mensen ontmoet tijdens het festival Le Guess Who? in Utrecht, eind 2017’, zegt Jaap van der Velde, bassist van het trio. ‘Daarna heeft het nog heel lang geduurd voordat het concreet werd. We dachten: zou dit echt wat worden?’

Een Nederlandse band bij Sub Pop, dat is niet zomaar wat, van welke generatie je ook bent. Voor 40-plussers is Sub Pop het label dat de grunge-revolte op gang bracht. Jonathan Poneman en Bruce Pavitt richtten Sub Pop in de zomer van 1986 op om werk van hun favoriete lokale rockbands uit te brengen. Green River, met name.

Sub Pop bracht de klassieke debuutsingle Touch Me I’m Sick van Mudhoney (augustus 1988) uit. Vroeg werk van Soundgarden verscheen bij dit label, nog zo’n band die een paar jaar later (bij een grote maatschappij) miljoenen albums zou verkopen. Ook muziek van de band Love Battery en Screaming Trees-zanger Mark Lanegan verscheen bij Sub Pop.

‘Grunge is voor The Homesick niet zo’n groot ding’, zegt frontman Elias Elgersma droogjes. Welke Sub Pop-bands dan wél? Ze sommen op: ‘Beach House, Fleet Foxes, Low, Weyes Blood.’

Ziedaar de kracht van Sub Pop: grunge en de meeste grungebands sneuvelden, maar het label hield (ternauwernood) stand, vond zichzelf opnieuw uit en blééf bands lanceren die wereldwijd zouden doorbreken: The Shins, Band of Horses, The Postal Service, tot experimentele hiphop van Shabazz Palaces aan toe.

Rijk is Sub Pop niet. Het label cultiveert graag het arme-sloeber-imago: ‘Going Out of Business Since 1988’ (‘Bezig failliet te gaan sinds 1988) was jarenlang de bedrijfsslogan. De nieuwe luidt: ‘We’re not the best, but we’re pretty good’ (‘We zijn niet de beste, maar behoorlijk goed’).

‘Die zelfspot staat ons wel aan’, zegt Van der Velde. ‘Het is een label waar een cultus omheen hangt. Normaal gesproken zijn mensen fan van een artiest of band, maar er bestaan ook Sub Pop-fans: mensen die alles kopen dat het label uitbrengt.’

Eigenlijk had de maatschappij The Homesick al voor de zomer officieel willen aankondigen, maar het was om praktische redenen toch handiger om tot het najaar te wachten, hoewel het album al af was.

‘Na de verschijning in februari doen we een paar optredens in Nederland. Daarna gaan we op een wat grotere tournee door Europa. Pas na de zomer van 2020 gaan we naar de VS.’

Sub Pop bracht ooit een liedje van Nederlandse makelij uit: de debuutsingle van Nirvana (november 1988) was Love Buzz, een Shocking Blue-cover, geschreven door Robbie van Leeuwen. 31 jaar later presenteert het label de eerste echte Nederlandse aanwinst. The Homesick blijft er nuchter onder.

‘Het zijn gewoon mensen hè’, zegt Elgersma.

Van der Velde: ‘We zijn van Cambuur naar Heerenveen gegaan.’

Vijf klassieke Sub Pop-albums

Nirvana: Bleach (1989)

Mudhoney: Every Good Boy Deserves Fudge (1991)

The Afghan Whigs: Congregation (1992)

The Shins: Oh, Inverted World (2001)

Fleet Foxes: Fleet Foxes (2008)

Vijf Sub Pop-favorieten van The Homesick

Beach House: Teen Dream (2010)

Chad VanGaalen: Diaper Island (2011)

Low: Double Negative (2018)

Weyes Blood: Titanic Rising (2019)

Omni: Networker (2019)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden