De Frank en Vrij Show voorbij

Na zijn vertrek bij de televisie stapte presentator Frank Masmeijer in de Vlaamse horeca. Een reeks van faillissementen volgde. Nu zit hij vast op verdenking van cocaïnesmokkel.

Masmeijers laatste zaak in België die bankroet ging: uitgaanscentrum Bastille in Sint Niklaas. Beeld Alex Vanhee
Masmeijers laatste zaak in België die bankroet ging: uitgaanscentrum Bastille in Sint Niklaas.Beeld Alex Vanhee

Hier, op de winderige kaaien langs de Scheldedokken, tussen zeereuzen, hijskranen, loodsen en muren van containers, moet voormalig showmaster Frank Masmeijer (53, De Helemaal alleen in je eentje show, Dinges, de Frank en Vrijshow, de Holiday Show) zijn hand hebben overspeeld. Justitie in Antwerpen verdenkt hem ervan dat hij vorige maand bij de Belgian New Fruit Wharf met een bevriende groentehandelaar een partij bananen kwam ophalen, waarin cocaïne zat verstopt - naar verluidt 400 kilo, met een straatwaarde zo'n 22 miljoen euro.

Kort daarop volgde de arrestatie in zijn appartement aan de Justitiestraat, in het centrum van Antwerpen. Hij zit nu ruim vier weken vast in de gevangenis aan de Begijnenstraat, zo'n tien minuten lopen van zijn woning. Vandaag beslist de raadkamer of hij in voorlopige hechtenis blijft.

Het is een schrille wending in het bestaan van de gewezen NCRV-presentator, die nadat de omroep hem in 1994 had bedankt voor bewezen diensten - het tijdperk van de grote shows was voorbij - zich in Vlaanderen ontpopte als ambitieuze horecaondernemer. Zijn vrouw Sandra, danseres in de Holiday Show, is Vlaams. Hij voldeed niet aan het beeld van de afgedankte tv-ster die mokt in de luwte - al liet hij in 2011, toen hij nog in het villadorp Schilde woonde, in EO's Hoe is het toch met weten dat hij nog wel in was voor een terugkeer 'als er iets leuks voorbij komt, iets met een lach of met makkelijk praten met elkaar.'

Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer. Beeld ANP
Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer.Beeld ANP

Aan de inzet lag het niet

Inmiddels gelden zijn avonturen met restaurants en uitgaansgelegenheden in Antwerpen en omstreken als de glijbaan naar duisterder activiteiten. Hij is de laatste jaren zwaar in de schulden beland. Volgens zijn advocaat betwist zijn cliënt overigens elke betrokkenheid bij drugshandel.

De Nederlandse tv-kijker kende Masmeijer tussen 1985 en 1994 vooral als het braaf ogende gezicht van de omroep. Zijn nogal aanwezige lach leverde hem het predicaat 'het vierkante gebit' op; copyright wijlen Boudewijn Büch. Na zijn vertrek bij de NCRV heeft de gewezen Go Ahead-voetballer nog wel gepoogd op het scherm te blijven, bij de WDR met Satzbal en op Sport 7 met Aanvalluh!! Het bleek allemaal van korte duur.

Wie de gangen van Masmeijer in Vlaams horecaland nagaat, stuit op een kluitje curatoren dat op last van de rechtbank faillissementen afwikkelt. Het laatste ongeluk dateert van vorig jaar oktober; uitgaanscentrum Bastille (beers, music, food) langs een vierbaans steenweg tussen Sint Niklaas en Beveren. Een bord getuigt nog van ambitie: dj's op do, vrij en za, brunch met livemuziek op zondag en 'regelmatig artiesten'. Nu is het pand verlaten en hangt op de ramen de mededeling dat de huur is beëindigd.

In november 2012 kondigde Masmeijer nog aan dat Bastille zou gaan bruisen. Frans Bauer luisterde de opening op, later beklommen Rob de Nijs, Lee Towers, Willy Somers en de Romeo's het podium; de contacten met beroemdheden leken zich uit te betalen. Maar nog geen jaar later moesten Jan Smit en schlagerkoningin Laura Lynn worden afbesteld. Volgens Herwig Hansen, die het tenue van het personeel leverde, zat de zaal tijdens die avonden goed vol, maar daarbuiten liep het niet. 'Het is lastig in de horeca. In Bell's kwam al jaren minder volk.' Aan de inzet lag het niet. 'Frank en Sandra waren er altijd, tot aan sluitingstijd.' Curator Lieven D'Hooghe meldt dat er nog een schuld openstaat van ruim 2 ton.

Cor van Hout

Na zijn arrestatie wordt ook het verre verleden van Frank Masmeijer opgerakeld. Zo zou hij in de laatste Holidayshow een bevriend stel uit België een cruise hebben laten winnen; hij heeft het altijd met klem tegengesproken.

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink maakte melding van contacten met Heinekenontvoerder Cor van Hout. Die lijken niet al te innig geweest: Van Hout zou Masmeijer een keer hebben toevertrouwd dat hij hem zou doodschieten als hij door bleef gaan met moppentappen. Ook zou Van Hout Franks vrouw Sandra een keer niet erg vrouwvriendelijk hebben bejegend.

Inschattingsfout

In februari 2012 liep het dichter bij huis verkeerd af, toen het restaurant De Loteling in Schilde de boeken dicht deed. In 2008 had Masmeijer de exploitatie van de eeuwenoude Kempische boerderij overgenomen. Het etablissement ligt op een steenworp afstand van zijn toenmalige huis, een rietgedekte witte villa.

De huidige restauranthouder ('geen namen alstublieft') vermoedt dat Masmeijer een inschattingsfout maakte. 'Frank is iemand van de borst vooruit. Hij denkt dat het wel vanzelf zal gaan. Het was te high brow. Mensen willen hier na een wandeling in het bos wat eten, en niet eerst naar huis om een kostuumke aan te trekken.'

Ook voor De Loteling ligt er nog een rekening voor Masmeijer, zegt de curator van de failliete boedel, Dirk Devroe: een half miljoen euro.

Masmeijer probeerde het ook in de monumentale Stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen, waar hij een luxe bar in de met goudkleurige ornamenten versierde hal overnam en inrichtte met Philippe Starck-meubelen. Curator Jean Hendrickx meldt een openstaande vordering op Masmeijer van 2,5 ton.

Zo beroerd ging het niet altijd. Een grand café in het reusachtige winkelcentrum van Wijnegem, tussen Schilde en Antwerpen, verwijst in de naam nog naar de grondleggers: Frajo's vormde in 1997 de entree in de Vlaamse horeca van Frank Masmeijer en Joël Gemeiner, een neef van echtgenote Sandra. Later nam hij met zijn schoonvader in hetzelfde complex broodjeszaak Tast'toe over, om er oosterse gerechten te gaan serveren. Uit beide eetgelegenheden heeft hij zich enkele jaren geleden teruggetrokken.

Gemeiner, nu eigenaar van een brasserie in Antwerpen, bewaart goede herinneringen aan het compagnonschap. 'We hebben er zeven jaar een zeer goede boterham aan gehad.' Hij roemt de creativiteit van zijn partner. 'Altijd organiseerde hij wel iets. Oudejaarsavonden bijvoorbeeld. Wie we allemaal niet hebben gehad: André Hazes, Timeless, The Three Degrees. Frank regelde het. We hebben daar echt iets opgebouwd.'

Of dat etiket krasvast blijkt na de jongste verwikkelingen is afwachten. Het parket in Antwerpen geeft geen enkele toelichting op de verdenking: het blijft bij 'overtreding van de drugswetgeving'. Of hij mogelijk werd belaagd door schuldeisers, wil een woordvoerder niet zeggen.

'Ze hebben nooit over mij gezegd dat ik een slecht mens ben. Dat vind ik het belangrijkste', zei Masmeijer in 2011 tegen EO's Bert van Leeuwen als reactie op de schimpscheuten op zijn tv-optredens. Na vandaag weet hij of zijn bezoek aan de Scheldedokken hem zal worden nagedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden