FilmrecensieStar Wars: The Rise of Skywalker

De force is bijzonder sterk, in de afsluiting van George Lucas’ ruimtesaga Star Wars: The Rise of Skywalker ★★★☆☆

The Rise of Skywalker hecht de saga naar behoren af, zij het met grote steken en veel overtreffende-trap-force-inzet.

Star Wars: The Rise of Skywalker. Beeld
Star Wars: The Rise of Skywalker.

Is iets een spoiler als het meteen wordt genoemd in die schuin afgedrukte tekst die Episode IV inluidt, op de beginakkoorden van John Williams?

Wel, de boze bleke keizer Palpatine is dus terug, van zijn dood. Zomaar ineens. Waarom? Nou ja, die force. En hij komt niet alleen: zie die starcruisers in de ruimte zweven, als een oneindige school haaien. Hoe de keizer daar dan weer aan komt? Hmm. Die force.

De mystieke kracht is bijzonder sterk, in de afsluiting van George Lucas’ ruimtesaga. Dat is in het voordeel van scenarist Chris Terrio en regisseur J.J. Abrams, die zo veel losse ploteindjes bijeen moesten knopen, dat logica hoe dan ook tekortschiet. Hun The Rise of Skywalker verspilt geen tijd. Na een hoteldebotel van planeet naar planeet hyperspacend begin, zijn we waar we moeten zijn: her en der verstrooide plukjes rebellen maken zich andermaal op voor de beslissende strijd tegen het omineuze keizerrijk. De bloedbanden van de personages lopen dwars door goed en kwaad.

Abrams tekende al voor het eerste deel van deze Star Wars-trilogie, met The Force Awakens (2015). Daarna ging collega Rian Johnson aan de slag met het middenstuk The Last Jedi (2017), maar die trok zich weinig aan van wat ervoor of erna kwam. En toen de plannen van de beoogde derde regisseur (Colin Trevorrow) werden afgewezen, diende Abrams plots op te draven voor het slotstuk.

Het valt Disney en zeker ook Lucasfilm aan te rekenen: de studio’s sprongen slordig om met de erfenis van George Lucas, keken steeds slechts één film vooruit. Aan de andere kant: The Force Awakens betrof een sterke hervatting en The Last Jedi was allerminst saai. Star Wars had ook gewoon pech: Carrie Fisher overleed voordat haar aandeel als prinses Leia erop zat. De actrice zit nog wel in deze finale, geknipt uit stukjes restmateriaal.

Met The Rise of Skywalker schroeft Abrams de predestinatie op: Han en Leia’s naar het kwaad overgelopen zoon Kylo Ren (Adam Driver) waant zich wederom de ware opvolger van opa Darth Vader, Jedi-novice Rey (Daisy Ridley) is nog steeds niet zeker van haar komaf. Rebellengeneraal Lando Calrissian, die held uit de vroege films, duikt ook op. Maar het script geeft de inmiddels 82-jarige vertolker Billy Dee Williams te weinig te doen. Hier voelt Abrams’ hang naar nostalgie gevaarlijk dun.

Aan visueel spektakel geen gebrek: er wordt gescheurd op speederbikes, er is dat fraaie lichtsabelgevecht op de roestige resten van een Death Star. Rebellenpiloot Poe (Oscar Isaac) en ex-stormtrooper Finn (John Boyega) stunten rond in die oude Millennium Falcon, maar hun personages maken de eerdere belofte niet waar. Ze zijn toch meer bijfiguren. Misschien kon dat niet anders: de kern van deze trilogie blijft de wel met zorg door de drie films vervlochten duistere aantrekkingskracht tussen Rey en Ren.

The Rise of Skywalker hecht de saga naar behoren af, zij het met grote steken en veel overtreffende-trap-force-inzet.

Tijd voor iets nieuws in het universum.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Sciencefiction

★★★☆☆

Regie J.J. Abrams

Met Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Naomi Ackie, Richard E. Grant, Billy Dee Williams, Carrie Fisher, Mark Hamill

142 min. In 137 zalen.

Het Star Wars-universum is een beetje van iedereen

Wie is de baas over het Star Wars-universum? George Lucas? Disney? De fans? De acteurs? De regisseurs? Met Episode IX sluit ’s werelds bekendste sciencefictionvertelling af, na ruim veertig jaar. Dat het slot voor iedereen bevredigend is, lijkt onwaarschijnlijk.

‘Alles knalt en zoeft en floept’: dit is wat we destijds schreven over Star Wars
Donderdag gaat de nieuwste Starwarsfilm The Rise of Skywalker in première. Toen de eerste delen van de ruimtesaga destijds verschenen, werden ze omschreven als een ‘filmische sprookjesstrip in het tijdperk van de computer.’ Lees hier de recensies die de Volkskrant publiceerde over de ‘robottenfilms’.

Lees verder over Star Wars

Jar Jar Binks en toxic fandom
Hij is waarschijnlijk het meest gehate personage uit het Star Warsuniversum: Jar Jar Binks. De acteur die hem speelde, Achmed Best, kreeg een golf van haat over zich heen die een verwoestend effect op hem had. Hoe ga je als filmfranchise om met toxic fandom?

Interview met Mark Hamill
Fans waren wederom woedend toen The Last Jedi in 2017 uitkwam. Onder meer omdat Luke Skywalker een Force-afvallige bleek te zijn geworden. Wat vond Mark Hamill zelf van zijn rol in The Last Jedi? ‘Ik word graag verrast, maar dit vond ik vrij extreem.’

In de stormtroopersfabriek
Een Brits bedrijfje kreeg in 1977 een opvallende bestelling: vijftig gesloten witte helmen, met sinistere oogkassen, mondspleet en ademhalingssysteem. Plus bijpassend uniform. Het waren de iconische stormtrooperkostuums. Jaren later barstte een juridische strijd over copyrights los tussen de man die deze eerste troopers perste en Lucasfilm.

Star Warstoerisme
Om op de waterplaneet Ahch-to uit The Force Awakens te belanden, kun je gewoon bij Ierland op de boot stappen naar het eiland Skellig Michael. Daar waren namelijk de opnamen. Sindsdien stromen de toeristen toe. Zijn de locals daar ook blij mee? We gingen kijken.

De Nederlander die Boba Fett speelde
Stuntman Dickey Beer is wereldberoemd buiten Nederland. Star Wars maakte zelfs een cultster van hem. We zochten Beer op in Los Angeles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden