PicsLGBTQ-personages

De filmwereld wordt pas echt inclusief als de seksuele geaardheid van personages de kijker weinig kan schelen

Donald Glover als Lando in Star Wars. Beeld
Donald Glover als Lando in Star Wars.

Pics: over hedendaagse beeldcultuur

Floortje Smit

The Huffington Post wilde weleens helderheid. Hoe zat het nou met smokkelaar Lando Calrissian? In de ene Star Wars-film flirt de charmeur uitbundig met prinses Leia en nu, in de nieuwe Han Solo-film lijkt er seksuele spanning te zijn tussen hem en Han zelve en zijn droid. Wat is nou zijn geaardheid? Is hij wellicht panseksueel?

Die vraag kreeg co-scenarist Jonathan Kasdan, die het bevestigde. ‘Lando heeft een fluïde seksualiteit’, zei hij, waarmee hij bedoelt dat het hem allemaal niet uitmaakt: jongens, meisjes, robots.

Acteur Donald Glover stelde in een ander interview – lachend, dat wel – dat het voor hem vanzelfsprekend was. ‘Hoe kun je níét panseksueel zijn in de ruimte?’, vroeg hij. Waarom zou je je beperken tot mannen of vrouwen terwijl er in dat galaxy far, far away ook blobs rondlopen met wie je een leuke avond kunt beleven?

Smokkelaar Lando is het zoveelste personage dat de afgelopen jaren is ge-out door een acteur of schrijver of regisseur. J.K. Rowling bevestigde hardnekkige geruchten over de homoseksualiteit van Perkamentus in de Harry Potter-verhalen. Star Wars-generaal Amilyn Holdo (gespeeld door Laura Dern) bleek lesbisch in een boek dat verscheen met The Last Jedi. Valkyrie in Thor: Ragnarok is biseksueel, vertelde actrice Tessa Thompson.

Het leverde steeds nieuwsberichtjes op, maar op het scherm is er weinig van terug te zien. Ja, een multi-interpretabel zinnetje hier en daar. Een schalkse blik hooguit. Maar in Thor: Ragnarok werd een expliciete verwijzing naar Valkyries biseksualiteit geschrapt omdat de aandacht te veel zou afleiden, en in films als Tarzan (2016), Ghost in the Shell (2017) en Star Trek Beyond (2016) belandden de gefilmde homoseksuele kussen toch steeds weer op de montagevloer. Een met veel tamtam aangekondigd ‘bijzonder homoseksueel moment’ in Beauty and the Beast (2017) bleek niet meer dan een dansje.

Deze week bracht de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) voor de zesde keer een rapport uit over de hoeveelheid LGBTQ-personages in films, en dat blijken er met het jaar minder te worden –de lesbische romance in Blockers en de Oscarnominaties voor Call Me By Your Name ten spijt. Het zou goed zijn, zo stelde de organisatie, als studio’s ernaar streven in 2024 in de helft van de films een personage op te voeren met een niet-heteroseksuele geaardheid. Idealiter, zo stelt GLAAD, zijn het personages die niet gedefinieerd worden door hun seksualiteit.

Maar wacht, laat ze in hemelsnaam wel vaker gewoon zoenen of vrijen. Pas echt inclusief wordt het als de seksuele geaardheid van personages de meerderheid van de kijkers weinig tot niets kan schelen; geen ophef, geen giechelende nieuwsgierigheid. Dat kan alleen als een homoseksuele kus even gebruikelijk is als een heteroseksuele.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden