Film- en tv-tipsZaterdag 15 december

De film- en tv-tips voor zaterdag 15 december

Redactie
Martijn Fischer in Bloed, zweet en tranen. Beeld
Martijn Fischer in Bloed, zweet en tranen.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Zaterdag, NPO Radio 1, 11.00 uur

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keert na een jaar afwezigheid terug. Niet op de televisie, maar op de radio. Best een logische keuze, want veel meer dan om beeld draait het bij het dictee om geluid. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls schreef het dictee dit keer en belooft het een nieuwe impuls te geven. Thijs Boontjes Dans- en Showorkest luistert de boel op met livemuziek. En als vanouds leest Philip Freriks het dictee voor. Komt de sterkste kandidaat uit de groep BN’ers? Of, zoals de traditie betaamt, uit de twintig overige deelnemers?

Top 2000 – The untold stories

Zaterdag, NPO 3, 22.10 uur

Shockrocker Alice Cooper vertelt over het begin van zijn carrière en het verhaal achter het lied Elected. Singer-songwriter Don McLean (van American Pie) vertelt over zijn nummer Vincent over Vincent van Gogh. En zangeres Yvonne Elliman legtt hoe ze de rol van Maria in Jesus Christ Superstar kreeg.

Bloed, zweet & tranen (Diederick Koopal, 2015)

Zaterdag, Eén, 21.15 uur

Het uitzonderlijk sterk verfilmde verhaal over het leven van André Hazes wordt verdeeld in drie door elkaar gevlochten tijdsgewrichten. Hij is een 8-jarige kindster in de Amsterdamse volksbuurt de Pijp, waar pa Hazes door Raymond Thiry even agressief als fijnzinnig onzeker wordt gespeeld. In de jaren tachtig wordt Hazes herontdekt, door muziekproducent en latere vriend Tim Griek (Fedja van Huêt). Ook loopt hij tegen de 15-jarige Rachel aan. Martijn Fischer, die in de succesmusical Hij gelooft in mij merkbaar meters maakte als Hazesvertolker, excelleert in die karakteristieke Hazeshumor – een soort Gordon, maar dan leuk. Die lol is knap versneden met het desastreuze heden in de film, waarin Hazes zijn toenemende doofheid niet langer kan ontkennen en verdriet dempt met eindeloze hoeveelheden blikken bier.

The Big Short (Adam McKay, 2015)

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Intens informatiedicht kredietcrisisdrama in 130 wonderbaarlijk swingende minuten biedt een groot publiek niet alleen intelligente inzichten in een voor velen ondoorgrondelijke wereld – regisseur Adam McKay maakt er ook spektakel van. Christian Bale speelt heerlijk theatraal een markante beursvoorsteller, vergelijkbaar met het alwetende, verwarde genie in een rampenfilm. Het gevoel van een wereld die op overkoken staat, wordt verder versterkt door de onrustige beeldtaal. De camera zoomt nerveus en quasidocumentair in, korte sequenties zitten vol videoclipflarden en de editor knipt soms de laatste woorden van een uitgesproken zin weg. En als McKay zich realiseert dat een scène die specifiek ingaat op een ingewikkeld financieel product niet zonder uitleg kan, voert hij doodleuk actrice Margot Robbie in een bubbelbad op om over de valkuilen van hypotheekobligaties te vertellen.

Christian Bale in The Big Short. Beeld
Christian Bale in The Big Short.

Atmen (Karl Markovics, 2011)

Zaterdag, Canvas, 23.35 uur

De 18-jarige Roman solliciteert na een jarenlange gevangenisstraf bij het gemeentelijk mortuarium van Wenen. Regisseur-scenarist Karl Markovics had geen vreemdere plek kunnen bedenken voor de reïntegratie van zijn hoofdpersonage. Is het een vorm van boetedoening? Rouwverwerking? En wat heeft Roman eigenlijk gedaan? Debutant Thomas Schubert geeft volop diepte en ernst aan de zwijgzaamheid van zijn personage.

Alan Partridge: Alpha Papa (Declan Lowney, 2013)

Zaterdag, BBC 2, 00.45 uur

Steve Coogan groeide met zijn vertolking van de maffe, politiek incorrecte radio- en televisiepresentator Alan Partridge vanaf 1991 uit tot Britse tv-persoonlijkheid. Vijf jaar geleden keerde hij opeens terug naar zijn doorbraakrol, met deze op nagenoeg alle fronten geslaagde speelfilm. Partridge was altijd al een held in het diepst van zijn gedachten, maar in Alan Partridge: Alpha Papa krijgt de lokale beroemdheid tijdens een gijzeling in het doorgaans rustige Norfolk eindelijk de kans zijn moed te tonen. Dat pakt natuurlijk niet geweldig uit, in deze zeer vermakelijke komedie.

Beeld uit Alan Partridge: Alpha Papa. Beeld
Beeld uit Alan Partridge: Alpha Papa.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden