TipsFilm en Televisie

De film- en tv-tips voor woensdag 27 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Bérénice Bejo en Tahar Rahim in Le passé van Asghar Farhadi. Beeld
Bérénice Bejo en Tahar Rahim in Le passé van Asghar Farhadi.

The Other Side of Dunkirk

BBC 2, 20.00 uur

Het verhaal van de massa-evacuatie van de Britse troepen in Duinkerken, deze maand tachtig jaar geleden, overschaduwt de historische voorgeschiedenis van deze dramatische gebeurtenis. De documentaire The Other Side of Dunkirk reconstrueert de gebeurtenissen in de periode voorafgaand aan de evacuatie om tot een beter begrip te komen van hoe de crisis kon ontstaan. Daarvoor worden naast Britse ook Franse en Duitse bronnen gebruikt, zoals interviews met veteranen die de gebeurtenissen zelf hebben beleefd en analyses door historici uit de betrokken landen.

Le passé

Arte, 20.15 uur

(Drama, Asghar Farhadi, 2013) De deels Franstalige opvolger van het gelauwerde echtscheidingsdrama A Separation, waarmee de Iraanse cineast Asghar Farhadi in 2012 een Oscar won. Le passé is een knap vertelde en feilloos geacteerde ingewikkelde liefdesgeschiedenis. De Française Marie en de Iraniër Ahmad vormen een gewezen stel dat vier jaar na hun relatiebreuk (toen hij terugkeerde naar Teheran) in goede harmonie hoopt te scheiden. Alleen heeft Marie nu een nieuwe relatie, waardoor mede door Ahmads komst de zaken toch op scherp komen te staan.

Op hoop van zegen

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Guido Pieters, 1986) Na het succes van Ciske de Rat kon filmer Guido Pieters een potje breken voor zijn volgende project. Hij en de producent dachten op zeker te spelen met de (derde) verfilming van Herman Heijermans’ toneelstuk Op hoop van zegen. Hoewel de spontaniteit en het naturel van Ciske de Rat ontbraken, is de film zonder meer een bezienswaardigheid. Vooral omdat haast elke acteur van naam uit die tijd hier lijkt op te duiken. Van Danny de Munk tot Lex Goudsmit, van Renée Soutendijk tot Ramses Shaffy, van Rijk de Gooyer tot Tamar van den Dop. En dat is, zo veel jaren later, geweldig leuk om naar te kijken.

John Wick

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Chad Stahelski, 2014) Nadat Russische criminelen zijn klassieke Ford Mustang hebben gestolen en zijn hond hebben gedood, begint het door Keanu Reeves gespeelde titelpersonage aan een genadeloze wraakoefening. Baba Yaga noemen ze hem, de boeman. De makers van John Wick hebben hun best gedaan om hun hoofdpersonage te portretteren als de bloeddorstigst denkbare wreker – en in de twee vervolgfilms lukte dat eerlijk gezegd beter. Door zijn tegenstanders wordt hij in dit origineel in ieder geval zorgvuldig gemythologiseerd. Wick de boeman? ‘Hij is de man die je stuurt om de fucking boeman te doden.’

Pointer

NPO 2, 21.10 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden huizen en ander vastgoed van Nederlandse Joden door de Duitse bezetter geconfisqueerd en doorverkocht. Een groep Nederlandse handelaren verdiende fors aan de doorverkoop van naar schatting zevenduizend onteigende woningen. Onderzoeksplatform Pointer stortte zich op de zaak en ontdekte dat Nederlandse notarissen meewerkten aan de transacties, die door de Duitsers werden vastgelegd in zogeheten Verkaufsbücher. Ook ging Pointer na of nabestaanden werden gecompenseerd voor de onteigening van de bezittingen van hun familie.

De kennis van nu

NPO 2, 22.15 uur

Tijdens de lockdown worden veel mensen niet of nauwelijks meer aangeraakt. Hoe belangrijk is aanraking, en wat gebeurt er met ons gemoed tijdens sociale isolatie? In De kennis van nu kiezen wetenschappers verschillende benaderingen om die vragen te beantwoorden. Neurobioloog Ann Van der Jeugd van de Katholieke Universiteit Leuven bekeek hoe muizen reageren op isolatie, en Wijnand IJsselsteijn en Sima Ipakchian Askaro van de Technische Universiteit Eindhoven onderzochten of het verschil maakt of een knuffel wordt gegeven door een mens of een robot. Presentator Dirk de Bekker probeert een knuffelvest.

2Doc: Door de ogen van Arna

NPO 2, 22.55 uur

Vanuit het verscheurde Joegoslavië vlucht Arna Mačkić begin jaren negentig naar Nederland. Ze legt zich toe op architectuur en koestert de droom om via haar ontwerpen te bouwen aan een inclusieve maatschappij. Hoewel haar ideeën worden geprezen, voelt Mačkić ook verzet. In hun documentaire Door de ogen van Arna volgen Frederick Mansell en Laurens Samsom de architect tijdens een bezoek aan haar geboortestreek rond de stad Mostar in Bosnië, waar architectuur juist wordt gebruikt om de uitsluiting van de verjaagde moslimbevolking compleet te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden