film- en tv-tipsmaandag 17 december

De film- en tv-tips voor maandag 17 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
 Meryl Streep in August: Osage County Beeld
Meryl Streep in August: Osage County

De aardappeleters

NPO 2, 19.15 uur

Nieuw seizoen van de serie waarin Joris Vermeer de verrassende verhalen achter bekende gerechten vertelt. In aflevering één ontdekt hij dat de schnitzel eigenlijk Nederlands is, en dat de Wiener Schnitzel een Oostenrijkse marketingtruc is.

Een huis vol

NPO 1, 19.20 uur

Op de plek van DWDD begint seizoen acht van de reportageserie over grote gezinnen. Sommige gezinnen kennen we al, zoals alleenstaande vader Jay Lopez en zijn vijf kinderen. Om dochter Talitha te ­helpen verdiept Jay zich in make-up.

August: Osage County

Viceland, 20.30-22.45 uur

(John Wells, 2013) Aangenaam gezelschap is het niet, dit disfunctionele gezin uit het Amerikaanse zuiden in de filmbewerking van het toneelstuk August: Osage County van Tracy Letts (bekroond met een Pulitzer in 2008). Barbara (Julia Roberts) vervloekt het lelijke dorre landschap op weg naar haar ouderlijk huis. Haar moeder Violet (Meryl Streep), die aan kanker lijdt, spuugt de ene na de andere vileine opmerking uit en haar vader Beverly (Sam Shepard) is verbitterd. Als Beverly van het ene op het andere moment verdwijnt, komen haar dochters naar huis. Met hun aanhang staan ze haar met tegenzin bij, in dat broeierige, oude huis waar de hitte dik in de stoffige gordijnen hangt. Het is de opmaat naar familiediners en andere bijeenkomsten, die steevast uit de hand lopen zodra iemand zijn mond opent.

‘Killer Joe, Bug en August: Osage County zijn Tracy Letts-toneelstukken, maar de verfilmingen zijn van William Friedkin en John Wells. Het was mijn taak om John Wells te helpen om de best mogelijke John Wells-film te maken.’

(Tracy Letts tegen slantmagazine.com over August: Osage County.)

Vertrouwd terrein voor Letts, al mis je in de film haar gevoel voor inktzwarte humor af en toe. Regisseur John Wells maakt er in de eerste plaats een dramatisch acteerspektakel van. Het is geen wonder dat hij grote namen wist te strikken: Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Abigail Breslin, Juliette Lewis en Margo Martindale: het ensemblestuk geeft ieder van hen een moment om te stralen en dat doen ze stuk voor stuk. Roberts en Streep werden terecht genomineerd voor een Oscar.

Andere tijden

NPO 2, 21.10 uur

Voor ‘In het roomse leven’ werd dorpspastoor René Pisters uit het Limburgse Simpelveld langere tijd gevolgd. Pisters wil jongeren bij de kerk te betrekken. Met zijn nieuwe kapelaan, een Indiase priesterstudent, bezoekt hij feesten.

Runaway Train

Arte, 22.00-23.50 uur

(Andrej Kontsjalovski, 1985) Treindrama, gebaseerd op een scenario van de Japanse grootmeester Akira Kurosawa en geregisseerd door de zoon van de componist van het Russische volkslied. De twee fantastische hoofdrolspelers, Jon Voight en Eric Roberts, spelen ontsnapte gevangenen die ongelukkigerwijs belanden in een op hol geslagen goederentrein. Met 300 kilometer per uur raast de verder onbemande trein door het gure landschap van Alaska; een door Kontsjalovski virtuoos verbeelde dodemansrit, die telkens precies op tijd een andere wending krijgt en geregeld een existentialistisch karakter aanneemt. Immers, hoe vrij zijn deze ontsnapte gevangenen, in een trein die elk moment over de kop kan vliegen? Het tempo ligt lekker hoog en de acties van stuntmannen (en een vrouw), die op, onder of tussen de wagons belanden, zijn zo goed uitgevoerd dat de film moeiteloos de tand des tijds heeft doorstaan. Ondanks, of misschien juist dankzij de typische jarentachtigstijl en dito soundtrack van Trevor Jones.

Jason Bourne

Veronica, 22.20-00.40 uur

(Paul Greengrass, 2016) Vijfde aflevering van de op Robert Ludlums thrillers gebaseerde Bourne-filmfranchise, wanneer je het zijpaadje zónder het beroemde personage van Matt DamonThe Bourne Legacy uit 2012 meerekent (Jeremy Renner verving Damon en het was niet veel soeps). Jason Bourne is dus aflevering vier in de originele reeks met Matt Damon, die voor het laatst optrad in The Bourne Ultimatum (2007). Toen was het op, zei de hoofdrolspeler in koor met regisseur Paul Greengrass, die het actiegenre injecteerde met zijn jachtige filmstijl. Maar écht op is het nooit in Hollywood, dus kwamen Damon en Greengrass negen jaar later gewoon weer bijeen. Het eerste uur zit vol superieure achtervolgingsscènes, onder meer in Athene, dat door volksopstanden in brand staat. Greengrass’ vertrouwde onrustige cameravoering en montage gijzelen de blik. Nooit krijgt de kijker een moment van ontspanning. Bourne 5 biedt wat dat betreft meer van hetzelfde: de film is goed, zonder te verrassen.

De jacht op mijn verkrachter

NPO 3, 22.20 uur

Documentaire waarin Sylvia Veld uit Hoorn vertelt hoe haar leven is veranderd sinds ze door een wildvreemde werd verkracht. Ze vertelt over de pijn die haar bijna fataal werd en hoe ze zelf de dader vond en hem in de val wist te lokken.

Sylvia Veld. Beeld AVROTROS
Sylvia Veld.Beeld AVROTROS

Moslims zoals wij

NPO 2, 22.55 uur

Nieuwe, vijfdelige serie over de diversiteit in de moslimgemeenschap: acht Nederlandse moslims (vier mannen, vier vrouwen) met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen worden voor tien dagen bij elkaar in een huis gezet.

Mommy Dead and Dearest

Canvas, 23.25 uur

In 2015 werd de Amerikaanse Dee Dee Blanchard vermoord door het ex-vriendje van haar dochter Gypsy Rose, die in een rolstoel zit. Deze docu vertelt de bizarre geschiedenis van een moeder die de kwalen van haar dochter zelf bleek te verzinnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden