Film- en tv-tipsDinsdag 28 april

De film- en tv-tips van dinsdag 28 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sprekend Nederland van John Appel. Beeld
Sprekend Nederland van John Appel.

Gone Girl

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, David Fincher, 2014) De geest van Hitchcock waart rond in Gone Girl, de ambitieuze tiende film van David Fincher (Fight Club), naar de gelijknamige bestseller uit 2012 van Gillian Flynn. Nick Dunne (Ben Affleck) geldt als hoofdverdachte van de verdwijning van zijn echtgenote Amy (Rosamund Pike), maar zegt van niets te weten. Ook het publiek moet in eerste instantie geloven in zijn onschuld. Dan krijgt de toeschouwer een voorsprong op het onderzoek: een klassiek middel dat dankzij een precies bouwwerk van tijdsprongetjes, voice-overs en plotwendingen blijft verrassen en overtuigen.

Rosamund Pike in Gone Girl van David Fincher. Beeld
Rosamund Pike in Gone Girl van David Fincher.

Godzilla

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Roland Emmerich, 1998) Weinig filmpersonages hebben zo’n rijke karakterontwikkeling achter de rug als Godzilla. Het prehistorische wezen begon in 1954 met zijn aanvallen op Japan en werd al snel zo populair dat zijn rol veranderde. In Godzilla vs. Mechagodzilla (1974) redde hij de mensheid zelfs van buitenaardse wezens. Gekend rampenfilmmaker Roland Emmerich probeerde van hem weer een echt monster te maken. Met wisselend succes: hoewel de digitale effecten overtuigen, roepen ze ook enige weemoed op naar de tijd van genoemde Japanse films, waarin een man in een reptielkostuum miniatuurgebouwen omverschopt.

Matthew Broderick in Godzilla van Roland Emmerich. Beeld
Matthew Broderick in Godzilla van Roland Emmerich.

Bevrijdingsjournaal april/mei 1945

NPO 1, 20.25 uur

Voor de vierde keer presenteert de NOS een reeks speciale journaals die het nieuws van 75 jaar geleden brengen alsof het gisteren is gebeurd. Dit keer staan de bulletins in het teken van de bevrijding van Nederland. Herman van der Zandt vertelt hoe de geallieerden, die in het najaar van 1944 het zuiden van het land al hebben bevrijd, inmiddels de Rijn zijn overgetrokken. Het westen wordt door de frontlinie afgesneden van de rest van het land, waardoor de honger er nog groter is dan in de winter. De Bevrijdingsjournaals zijn tot en met 9 mei te zien.

Kinderen van de Holocaust

Canvas, 21.25 uur

Na de uitstekende series Kinderen van de collaboratie en Kinderen van het verzet snijdt de Vlaamse zender Canvas vanaf vanavond opnieuw een hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog aan. Kinderen van de Holocaust onderzoekt hoe het antisemitisme en de Jodenvervolging in België gestalte kregen aan de hand van verslagen van ooggetuigen, van wie er twee de verschrikkingen van het Duitse vernietigingskamp Auschwitz hebben overleefd. Ook zijn er getuigen van de tweede generatie: kinderen van Holocaustslachtoffers die de pijn van hun ouders overgeërfd kregen.

Le temps des ouvriers

Arte, 21.45 uur

Fijn thema-avondje op Arte: na een anderhalf uur durend Duits docudrama over Karl Marx (dat om 20.15 uur begint) volgt een vierdelige Franse documentaire (in totaal drie uur) over de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Achtereenvolgens komen aan bod: de geboorte van de arbeidersklasse in het Engeland van de jaren twintig van de 19de eeuw; het ontstaan van radicale theorieën in 19de-eeuws Frankrijk; de ideeën die eind 19de eeuw ontstonden over het ‘menselijk kapitaal’; de onderwerping van arbeiders in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw, met de opkomst van dictatoriale regimes in Europa.

Sprekend Nederland

NPO 2, 22.15 uur

(Documentaire, John Appel, 2018) Documentairemaker John Appel treedt met Sprekend Nederland in zekere zin in de voetsporen van Bert Haanstra, die met Alleman (1963) een klassiek portret maakte van de doorsnee-Nederlander. Tegelijk is de aanpak van Appel nadrukkelijk eigen. Hij filmde zo’n vijftig toespraken, waarvan er zeventien de film haalden, en boetseert zo op originele wijze een caleidoscopisch portret van hedendaags Nederland. Van nieuwe Nederlanders die de eed afleggen om een Nederlands paspoort te bemachtigen tot de voorman van het extreemrechtse Pegida die in de walmen van een ronkende generator met wat kompanen een eigen ritueel opvoert, afgewisseld met Dirk Kuijt die het kampioenschap van Feyenoord viert.

Jouw schuld dat ik dik ben

NPO 3, 22.20 uur

Meer dan drie miljoen Britse jongeren hebben overgewicht. In de serie It’s Your Fault I’m Fat geven zes van die jongeren hun ouders voor de camera de schuld van hun dikheid. Dat klinkt lekker makkelijk, maar is niet geheel onredelijk: ouders bepalen in de opvoeding en als rolmodel in hoge mate hoe hun kinderen leven en eten. De EO presenteert de serie als Jouw schuld dat ik dik ben. In de eerste aflevering maken we kennis met Libby, die 14 jaar is en 150 kilo weegt. Samen met haar ouders wil ze beginnen aan een streng dieet en sportregime.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden