CultuurDe nieuwe oogst

De favorieten van de Volkskrant-recensenten: Stan & Ollie, Free Solo en Martijn Koning

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De specialisten van de Volkskrant kiezen hun favorieten.

Film ****

Nos batailles. Regie Guillaume Senez.

Regisseur Senez schetst het portret van een geboren vakbondsman die zijn ziel en zaligheid in zijn werk stopt, maar na het plotselinge vertrek van zijn vrouw zelf voor zijn jonge kinderen moet zorgen. Hij moet zijn idealen omzetten in de alledaagse praktijk van ontbijt klaarmaken, schooltassen vullen en aandacht schenken. Nos batailles toont zo een maatschappelijke strijd op de vierkante kilometer, aandachtig geobserveerd en perfect geacteerd.

Pauline Kleijer

Theater *****

People, Places & Things. Toneelgroep Oostpool. Tournee t/m 23 maart

People, Places & Things van de Engelse toneelschrijver Duncan Macmillan is een verbluffende evenwichtsoefening over de verslaafde actrice Emma, sensationeel vertolkt door Hannah Hoekstra. Het stuk is even schokkend als hilarisch, en minstens zo ontroerend als intelligent. Hannah van Wieringen maakte een puntgave vertaling en regisseur Marcus Azzini en een paar ijzersterke acteurs maken daar welhaast volmaakt theater van, dat je tegelijkertijd doet snikken en schaterlachen.

Herien Wenskink

Ariane Schluter (links) en Hannah Hoekstra in People, Places & Things Beeld Sanne Peper
Ariane Schluter (links) en Hannah Hoekstra in People, Places & ThingsBeeld Sanne Peper

Film ****

Stan & Ollie. Regie Jon S. Baird.

Stan & Ollie, over de nadagen van de komieken Stan Laurel en Olivier Hardy, is een enigszins brave, bitterzoete, vriendelijke film, die het niet moet hebben van groots drama. Alles draait om de lichte toets, met uiterst secuur vormgegeven komische kunststukjes, die tonen hoezeer Laurel en Hardy hun vak beheersten. Het is daarmee ook de film van de twee acteurs, Steve Coogan en John C. Reilly, die uitstekend de twee komieken neerzetten.

Pauline Kleijer

Filmstill uit Stan & Ollie Beeld AP
Filmstill uit Stan & OllieBeeld AP

Cabaret ****

Koning van de dieren door Martijn Koning. Regie Raoul Heertje. Tournee t/m 6 juni.

Het is een slimme keuze van Martijn Koning (40) om een voorstelling over dieren te maken. Hij weet zijn losse grappen en dierenfeitjes daarbij te verbinden aan persoonlijke verhalen, over zijn jeugd in een gezin met drie ruziemakende broers, of over recente bezoeken aan een psycholoog. En hij toont zijn grote verteltalent in een aantal langere dierenverhalen vol grappen, die in hoog tempo over elkaar heen buitelen.

Joris Henquet

Documentaire ****

Free Solo. Regie Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin.

In Free Solo wordt Alex Honnold gevolgd die vastbesloten is zonder touw en zonder zekeringen de 900 meter steile wand van El Capitan in Yosemite National Park (VS) te beklimmen. Gaandeweg de spectaculair gefilmde documentaire ga je geloven in de bovenmenselijke capaciteiten én behoeften van Honnold, een intelligente en flegmatieke, sociaal wat onhandige jonge dertiger die alles in zijn leven in dienst stelt van het klimmen. Zodat je zelfs als kijker in euforische staat raakt als Honnold eindelijk de berg opgaat voor zijn waagstuk. Adembenemend.

Bor Beekman

Alex Honnolds met zijn klimuitrusting op de top van El Capitan. Beeld
Alex Honnolds met zijn klimuitrusting op de top van El Capitan.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden