CultuurDe nieuwe oogst

De favorieten van de Volkskrant-recensenten: Cats, Thomas Acda en Mankind

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Shoplifters: droevig, vertederend en mild-komisch. Beeld
Shoplifters: droevig, vertederend en mild-komisch.

1 Film *****

Shoplifters. Regie Hirokazu Kore-eda.

Meesterlijk pendelt Shoplifters tussen het droevige, het vertederende en mild-komische. Daar staat ze: het hartverscheurend schattige meisje Yuri, eenzaam in een buitenwijk van Tokio. Veel te dun gekleed voor het winterse weer, voor straf buitengezet door haar ouders. Wat doe je dan, als toevallige passant en getuige van die kinderverwaarlozing? Delinquent en vader Osamu aarzelt niet: hij neemt Yuri mee naar de schamele woning waar hij en wat gezinsleden boven op elkaar leven, terend op vage inkomsten.

Bor Beekman

2 Theater ****

De verse tijd. Van Kuno Bakker en Mokhallad Rasem. Door Dood Paard/Toneelhuis. Tournee t/m 20 januari.

Ze maken geen politieke statements, maar tasten elkaars gedachten en opvattingen af. Een ­terugkerende omhelzing – dat typeert de voorstelling De verse tijd nog het meest. Twee mannen in gesprek en tussendoor steeds die omhelzing. Als broeders, vrienden, zielsverwanten. Het is een fraai beeld, dat de dialoog tussen de Nederlandse acteur Kuno Bakker en zijn Vlaamse collega Mokhallad Rasem illustreert.

Hein Janssen

3 Theater ****

Mankind. Door De Stilte. Choreografie Jack Timmermans. Tournee t/m 25 mei.

null Beeld Mankind
Beeld Mankind

Dansprogrammeurs, kom van de bank en boek dit sobere, veelzeggende pareltje voor 6-plussers én oudere kijkers. Zelden gaan abstractie en symboliek, ernst en humor zo mooi samen als in Mankind van Jack Timmermans, artistiek leider bij De Stilte. De groep maakt nu bijna vijfentwintig jaar dans voor kinderen en vliegt de wereld over. Deze choreografie verdient meer podia en publiek in Nederland.

Mirjam van der Linden

4 Cabaret ****

Motel. Door Thomas Acda. Regie Ruut Weissman. Tournee t/m 24 mei.

In de inventieve regie van Ruut Weissman zit Motel vol onderwerpen en theatrale vondsten. Er is een Amerikaans vliegveld en er is een zoekgeraakte kist. En er is een wachtende Thomas Acda, die om de zoveel tijd naar de balie loopt om te vragen of de kist, met daarin een cadeau voor zijn dochter, al terecht is. Acda weet de sfeer van urenlang wachten op een luchthaven knap neer te zetten.

Joris Henquet

5 Musical ****

Cats. Muziek Andrew Lloyd Webber. Naar de West Endproductie in regie van Trevor Nunn. RAI Theater, Amsterdam. Daar t/m 13 januari. Daarna tournee.

Jenna Lee-James’ versie van Memory is niet minder dan sensationeel: kippevel en ontroering. Nog niet eerder was de oorspronkelijke, Engelstalige versie van de musical Cats in Nederland te zien. Eerdere producties werden vertaald en dat was jammer, want de tekst, gebaseerd op T.S Eliots Old Possum’s Book of Practical Cats, bestaat uit prachtige gedichten over een fictieve kattenwereld, die op gezette tijden doet denken aan die van de gewone mensenwereld.

Hein Janssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden