tv-recensieJulien Althuisius

De enerverende quiz, gewonnen door de Oranjes, was het hoogtepunt van de dag

null Beeld
Julien Althuisius

Geweldige Koningsdag. Kijk, daar kwamen ze, de koning en Amalia in een Daf Kini, de rijdende strandstoel die zijn ouders voor zijn geboorte cadeau hadden gekregen. En de koningin en de andere prinsessen in de modernste elektrische auto van dit moment, een Lightyear. Enig. Op naar de High Tech Campus Eindhoven, de ‘slimste vierkante kilometer van Europa’, zoals ze het daar zelf noemen, waar ze welkom werden geheten door burgemeester John Jorritsma. Het eerste loopje ging langs een paar grote staande schermen, waarop inwoners van Eindhoven op waren geprojecteerd. ‘Hoe gaat het met u, mevrouw, in de coronatijd?’ vroegen de prinsessen aan een oudere dame. Ontzettend goed.

Weer een stukje verder stonden The Streamers, bestaande uit Nick en Simon en Thomas Acda en Roel van Velzen en Paul de Munnik en Guus Meeuwis (niemand weet dit, maar hij is geboren en getogen in Brabant). Ze zongen Our House en, nou ja, en niets. ‘Mooi!’, schreeuwde Máxima. Willem-Alexander stapte naar voren en zei: ‘Ik wou nog even zeggen: our house is a very very fine house’, waarmee hij verwees naar Paleis Noordeinde. Om die spitsvondigheid werd hartelijk gelachen.

Voorts speelden de koning, de koningin en de prinsessen de Regioquiz, waarbij ze het opnamen tegen vier teams uit de regio: Team De Peel, Team De Kempen, Team Stedelijk Gebied Eindhoven en de eeuwige underdog Team A2 Gemeenten. Er kwam een aantal verschrikkelijk lastige vragen voorbij, zoals in welke Brabantse gemeente de meeste kinderen werden geboren. Het was Oirschot. Bij een andere vraag moesten de teams raden wie er achter de langzaam verdwijnende Brabantse vlag verstopt zat. Het was Frank Lammers, wie had dat gedacht? Uiteindelijk wonnen de Oranjes de quiz, tot grote vreugde van Willem-Alexander, die beide vuisten in de lucht gooide en juichte. Alexia dacht er het hare van.

De koning wint een quiz. Beeld NOS
De koning wint een quiz.Beeld NOS

De enerverende quiz was het hoogtepunt van de dag. Hij werd zelfs niet geëvenaard door een virtuele race op het circuit van Zandvoort, of door het spectaculaire persmoment waarbij de aanwezige journalisten de koninklijke familie het vuur na aan de schenen legden. Een greep uit het kruisverhoor: ‘Gefeliciteerd met het winnen van de Regioquiz. Hoe komt u aan zo veel kennis?’, ‘Hoe gaat het met het eindexamen?’ en ‘Ariane, we leren jou alleen kennen op Koningsdag. Hoe is het voor jou om steeds meer van jezelf te kunnen laten zien?’

Toen zat het er alweer bijna op. ‘Het is weer zo snel voorbij gegaan’, zei Willem-Alexander aan het begin van zijn dankwoord. Ja, wat kan de tijd toch vliegen, zeg. ‘Dit was een Koningsdag om nooit te vergeten’, zei de koning, terwijl hij zijn armen spreidde, ‘en hopelijk om nooit meer te herhalen.’ Och, weer zo’n spitsvondigheid. Daarna stapte de familie weer in de Daf Kini en de Lightyear, en vertrokken ze richting Den Haag. De zon scheen. Geweldige Koningsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden